Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 september 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1547: Den spanske forfatteren Miguel de Cervantes Saavedra ble født i Alcalá de Henares. Cervantes er fremfor alt kjent for romanen «Don Quijote», som kom ut i to bind i 1605 og 1615. Verket er blant de mest innflytelsesrike i Vestens litteraturhistorie, og betegnes ofte som romankunstens første klassiker. Nest etter bibelen skal romanen være den boka i verden som er oversatt til flest språk. Da De norske Bokklubbene i 2002 arrangerte en kåring av verdens 100 beste bøker, gikk «Don Quijote» til topps med flest stemmer. I 1994 ga kritikeren Harold Bloom romanen plass i sin mye debatterte oversikt over litteraturhistoriens høydepunkter. Bloom skrev om Cervantes’ mangslungne mesterverk: «Det finnes ikke to lesere av ‘Don Quijote’ som synes å ha lest den samme boka.»

1829: Politistyrken Metropolitan Police Service, ofte kalt Scotland Yard etter navnet på hovedkvarteret, ble etablert i London. Grunnleggeren var innenriksminister Sir Robert Peel, som engelske politikonstabler skulle få sitt kallenavn etter («bobbies»). Hensikten med opprettelsen var å erstatte det lappeteppet av paramilitære og halvprofesjonelle politistyrker som inntil da hadde rådd grunnen i Stor-London. «The Met» besto opprinnelig av litt over 1000 mann, hvorav ca. 900 var konstabler. Kvinner kunne søke opptak i styrken fra 1919, men måtte lenge finne seg i å få tildelt prefikset «kvinnelig» foran tittelen, som i «Woman Police Sergeant». Kvinnene hadde også snevrere fullmakter enn sine mannlige kolleger.

1913: Måltyven Silvio Piola ble født i Robbio utenfor Milano. Piola var ansett som en av verdens beste fotballspillere før 2. verdenskrig, og holder fortsatt rekorden som den mestscorende i italiensk toppserie gjennom alle tider. I løpet av sine 24 år i toppdivisjonen banket han inn til sammen 290 mål på 566 kamper. Han er dessuten den eneste spilleren som har status som tidenes toppscorer i tre ulike Serie A-klubber (Lazio, Pro Vercelli og Novara). I en enkelt kamp mot Fiorentina i 1933 scoret han seks mål, også det italiensk rekord. Videre er Piola den tredje mestscorende spilleren i historien på det italienske landslaget, med 30 mål på 34 kamper, et tall som utvilsomt ville ha vært høyere om det ikke hadde vært for utbruddet av verdenskrigen. To av landslagsmålene scoret han i VM-finalen mot Ungarn i 1938, da Italia ble verdensmestere.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse