Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 oktober 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1918: Den dødeligste jernbaneulykken i svensk historie inntraff i Getå i det nåværende Norrköpings kommun. Et persontog på vei fra Malmö til Stockholm med 170 passasjerer om bord sporet av og styrtet ned på en bygdevei. Årsaken til avsporingen var et leirras som kort tid i forveien hadde revet vekk skinnegangen. Glødende kull og gass strømmet ut av lokomotivet og antente vognene, der mange av passasjerene lå fastklemt. Det eksakte antallet dødsofre er aldri fastslått med sikkerhet, men anslått til minst 42. På grunn av de voldsomme brannskadene var mange av de døde umulige å identifisere med datidens midler. Damplokomotivet som trakk ulykkestoget, og som bar navnet F1200, er i dag utstilt ved Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle.

1861: «Mrs. Beetons Book of Household Management» kom ut i England. Boka skulle få status som selve tuntreet i britisk kokeboklitteratur, på lignende måte som Hanna Winsnes’ «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» (utgitt 1845) i Norge. Isabella Beeton hadde ingen husstellfaglig bakgrunn, noe hun kompenserte for ved å kopiere skamløst fra andre forfatteres oppskrifter. En utbredt mistanke gikk ut på at hennes egen erfaring med matlaging var heller beskjeden. Blant indikasjonene som støtter denne mistanken er Mrs. Beetons anbefaling om å koke pasta i én time og førti minutter. Som pedagog vek Mrs. Beeton aldri tilbake for å felle subjektive dommer, som at mangoer smaker terpentin, eller at oppvarmede tomater avgir en odør som kaller på «svimmelhet og oppkast». Etter at forfatteren døde av barselfeber i 1865, 28 år gammel, svellet nyutgivelser av boka hennes ut til godt over 2000 sider. «Mrs. Beetons Book of Household Management» kommer fremdeles ut i nye opplag.

1843: Den britiske søndagsavisen News of the World kom ut første gang i London. Avisen var fra første stund rettet inn mot en folkelig leserkrets, med stor vekt på kriminalstoff og pikante rapporter fra sedelighetspolitiets hverdag. Mediemagnaten Rupert Murdoch skaffet seg kontroll over avisen i 1969 og la den om til tabloidformat i 1984, som en søsteravis til The Sun. På et tidspunkt hadde News of the World større spredning enn noen annen engelskspråklig avis i verden. I Murdoch-æraen satset avisen tungt på kjendisstoff, og pådro seg dessuten klengenavnet «Screws of the World» på grunn av sin aldri sviktende appetitt på sexskandaler. I 2011 ble det kjent at avisen hadde telefonavlyttet et stort antall kjente personer for å skaffe seg informasjon. Skandalen førte til at avisen ble avviklet etter 168 års virksomhet. Siste utgave kom på gata 10. juli 2011, med forsidetittelen «Thank you & goodbye».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse