Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 oktober 2019 05:55
Del på Facebook
Portrett av Graham Greene. Foto: Bassano ltd [Public domain], via Wikimedia Commons
Portrett av Graham Greene. Foto: Bassano ltd [Public domain], via Wikimedia Commons

1904: Graham Green ble født i Hertfordshire i England. Han romandebuterte i 1929, og skulle i løpet av sine 67 år som aktiv forfatter utgi dikt, skuespill, filmmanuskripter og noveller, foruten 26 romaner. Greene var et klassisk eksempel på at en «seriøs» forfatter kan treffe et bredt publikum. Både hans lettere underholdningshistorier og hans mer dyptborende, ambisiøse romaner solgte i svære opplag. Til den siste kategorien hører «The Heart of the Matter» (1948, norsk tittel «Den dypeste grunn»), som i 1998 endte som nummer 40 i The Modern Librarys kåring av de 100 beste engelskspråklige romanene i det 20. århundre. Greene var lenge en het kandidat til å motta Nobelprisen i litteratur, men fikk den aldri. Han døde i Sveits i 1991, 86 år gammel.

1948: 19 mennesker mistet livet da sjøflyet «Bukken Bruse» havarerte under landing ved Hommelvika i Trondheimsfjorden. Flyet var på vei fra Fornebu i Oslo med 38 passasjerer og en besetning på sju. Ulykken skjedde da flyets høyre flottør traff sjøen med så stor kraft at den brakk, og flyet tippet over. Mange av de omkomne befant seg i den fremre delen av flyet, som raskt ble fylt med vann da flyet traff sjøen. Blant de overlevende passasjerene var den berømte filosofen og samfunnskritikeren Bertrand Russell. Piperøykeren Russell var på vei til Trondheim for å holde foredrag i Studentersamfundet, og reddet trolig livet ved at han satt i røykeavdelingen bakerst i flyet.

1968: Den såkalte Tlatelolco-massakren fant sted i Mexico City. Hendelsen inntraff bare ti dager før byen skulle være vertskap for de 19. olympiske sommerleker. Mexico hadde vært preget av sosial misnøye og uro i flere måneder før lekene, og 2. oktober samlet mellom fem og ti tusen studenter seg på Plaza de las Tres Culturas for å delta i en fredelig demonstrasjon mot president Gustavo Dias Ordaz og hans regime. Politi og militærstyrker omringet plassen, og ved solnedgang skal de første skuddene ha blitt løsnet mot den ubevæpnede folkemengden. Det hersker uenighet om hvor mange demonstranter som mistet livet i massakren som fulgte. Ifølge Wikipedia har øyevitner rapportert om fra 300 til 400 dødsofre, mens mexicanske myndigheter oppga at fire personer omkom. Myndighetene hevdet også at sikkerhetsstyrkene hadde åpnet ild i selvforsvar, angivelig etter å ha blitt beskutt av provokatører i mengden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse