Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
17 april 2024 21:19
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er lenge siden jeg var politisk aktiv, men jeg lurer stadig på hva som skjer i norske kommuner, i fylkeskommuner og i staten. Jeg leser stadig om økonomiske katastrofer og om elendig kontroll med budsjetter. Hvor er styringen blitt av må jeg spørre? Jeg leser også om merkverdige sammenblandinger av roller. Om konkurser og kriser i offentlige selskaper. Ja, jeg leser også om saker som grenser til korrupsjon og dårlige politisk dømmekraft.

Har ekspertene tatt over?

Vi lever selvsagt i et langt mer komplisert samfunn enn da jeg var med i den politiske styringen på 1970-tallet. Det var den gangen vi ikke hadde all verdens datateknologi som i dag. Vi hadde heller ikke så mange velutdannede byråkrater og politikere som i dag. Men hva har vi mistet på veien? Vi har kanskje mistet litt av respekten for velgerne – for dem byråkrater og politikere skal jobbe for. I min tid var honorarene for kommune- og fylkespolitikere en brøkdel av det som er nivået i dag. Nå har mange fylkespolitikere bedre lønn enn statsministeren. Hvorfor er det blitt slik? Og hvorfor har ekspertene tatt over styringen?

Annonse
Annonse

Hvorfor så mange skandaler?

I min tid som politiker var det ikke mange politiske broilere. Men da som nå hadde vi mange halvstuderte røvere. Men den gangen var sammensettingen av kommunestyrer og fylkesting – ja, også Storting et speilbilde av det norske samfunnet. I Arbeiderpartiet spesielt var det folk fra vanlige stillinger som utgjorde flertallet. I dag er det mest broilere og «karriereyrkespolitikere» som befester de fleste posisjonene. Mange av dem har liten eller ingen yrkesutdanning. Er det årsaken til alle de politiske skandalene som har preget norsk politikk de siste årene?

Hva med folkets drømmer?

Jeg er vokst opp med Gerhardsen og Bratteli. De hadde ikke utdannelse fra de mest prestisjefylte Universiteter som dagens statsminister Jonas Gahr Støre har i dag. Men kanskje hadde de gamle Arbeiderpartilederne en større forståelse av hvilke saker og behov folk flest har. Kanskje hadde de også en bedre evne til å velge ut de rette folkene til ulike politiske verv. Og de kunne spillereglene – jf. «Tillitsmannen».

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Uansett oppnådde de gamle Arbeiderpartilederne resultater som folk flest var opptatt av og glede for. Folkets drømmer ble fulgt opp. Og det i en tid hvor Norge var et fattig land uten de eventyrlige olje- og gassinntektene som vi har hatt i vår tid. Sakte men sikkert ble velferdstaten bygget opp i Norge etter krigen. Alle som ville fikk bygget sine egne hus.

Hva er årsaken til at dagens politikere har feilet så veldig i forhold til folkets drømmer og krav. Selvsagt kan man snu på spørsmålet ved å spørre om kravet til dagens nordmenn er blitt urealistisk høye. Uansett har vi fått politikere som ikke makter å følge opp.

Et overadministrert samfunn?

Norge er blitt et overadministrert samfunn med tusenvis av overflødige byråkrater. Norge er ikke medlem av EU, men vi er vel det landet i Europa som følger opp alle EU-direktiv til minste detalj. Vi har også en politisk ledelse som mener at lille Norge skal løse alle verdens problemer. Kanskje de snart kunne interessere seg for å løse de utforfordringer vi har i vårt lille land. Men vi har kanskje mange norske politikere som ser for seg en internasjonal karriere? Mange lurer på det.

Og det som kanskje ergrer meg mest. Dagens politikere omgir seg med et hoff av politiske sekretærer og informasjonsfolk – mange av dem er informasjonsdirektører i særklasse. Godt hevet over folk flest. Dette er folk som kan alt – tror de.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 i det store bildet.Og trafikken si retning og tall. 
Terje Sundsbø 22 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 22 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøGjelsvik tenker og vil at SVV skal sjå. Mindre håndfast kan det knapt nok bli når han spela opp preludium til ...
Terje Sundsbø 23 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er ikke plass til flere rundkjøringer i sentrum. Vi har allerede en ved Roseby øst, en ved Roseby vest ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse