Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
31 mai 2018 14:39
Del på Facebook
– Det viktigste er at vi sikrer en luftambulansetjeneste som fungerer for folk som trenger akutt hjelp, sier Olaug Bollestad (KrF), som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Det viktigste er at vi sikrer en luftambulansetjeneste som fungerer for folk som trenger akutt hjelp, sier Olaug Bollestad (KrF), som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonen på Stortinget har foreløpig ikke klart å samle seg om noen instruks til regjeringen om hvordan krisen i luftambulansen skal løses.

Opposisjonspartiene vil gjerne forsøke å finne en løsning på striden, men klarte ikke å enes om noe forslag som kan få flertall før helse- og omsorgskomiteen avga sin innstilling torsdag ettermiddag. Den politiske tautrekkingen fortsetter dermed inntil saken behandles endelig i Stortinget om en uke.

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti la tidligere i uka fram det de omtaler som et kompromissforslag, men de har ikke klart å få med seg noen av de andre rødgrønne partiene på sine formuleringer.

En enstemmig komité vil imidlertid be regjeringen «sikre luftambulanseberedskapen over hele landet, med nødvendige tiltak på kort og lang sikt, for å skape stabilitet og forutsigbarhet i tjenesten».

Alle partiene i komiteen er også enige om å be regjeringen utrede «offentlig/ideell drift av luftambulansetjenesten». Det betyr imidlertid ikke at det i dag er flertall for å slutte med kommersiell drift av denne tjenesten.

I tillegg støtter flertallet en formulering om at regjeringen må sikre forsvarlig drift og vedlikehold av luftambulansene ved den enkelte base.

– Ber om godt vær

Forslaget fra Rødt, som opprinnelig lå på bordet, fikk ikke flertall i komiteen. Det innebar å annullere hele kontrakten med Babcock. Rødts Bjørnar Moxnes sitter ikke selv i komiteen.

KrFs og Aps kompromissforslag vil pålegge helseminister Bent Høie (H) å sikre tjenesten gjennom forhandlinger med operatøren eller en ny anbudsrunde med virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens bestemmelser, eller på annen egnet måte.

Verken SV, Sp eller Rødt vil i utgangspunktet støtte forslaget fra Ap og KrF, som de mener gir Høie for vide fullmakter.

– Nå har Stortinget tatt saken. Da kan vi ikke bare sende den tilbake med ønske om godt vær, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han jobber med et nytt forslag som vil bli fremmet i salen når saken behandles.

– Vi prøver å finne fram til en løsning der Stortinget faktisk ber Høie om å gripe inn for å sikre en virksomhetsoverdragelse. Det vil holde på pilotene og sikre hele tilbudet, sier han.

Virksomhetsoverdragelse innebærer at de ansatte i tjenesten blir med over til den nye operatøren med samme lønns- og arbeidsvilkår som de har i dag.

– Utidig

Statsminister Erna Solberg (H) avviste onsdag overfor VG både ny anbudsrunde og forhandlinger med Babcock som endrer vilkårene vesentlig.

Arbeiderpartiets helsepolitiker Ingvild Kjerkol synes lite om at statsministeren skyter ned hennes og KrFs forslag.

– Det er ganske utidig av en statsminister i en mindretallsregjering, når det ligger en sak til behandling i komiteen. Erna Solberg er statsminister for det stortingsflertallet som pålegger henne oppgaver. Det må hun bare rette seg etter, eller så må hun komme opp med andre handlingsalternativer som regjeringssjef, sier hun til NTB på vei inn til komitémøtet.

Komitéleder og saksordfører Olaug Bollestad (KrF) avviser at forslaget gir Høie alle fullmakter. Hun sier forslaget er formulert slik, fordi Stortinget ikke sitter på opplysningene Høie har.

– Vi gir ham ansvar og forventer at han skal levere, sier hun til NTB.

Forhandler med pilotene

Beredskapen hos Lufttransport, som tapte konkurransen om å fortsette driften, er blitt alvorlig svekket fordi mange av pilotene har sluttet. Et sentralt element er strid om lønns- og arbeidsvilkår for piloter som blir med over til Babcock, som etter planen overtar driften neste sommer.

Norsk Flygerforbund skal møte Babcock 15. juni for å forhandle om vilkårene for pilotene. Mens noen håper forhandlingene kan gi pilotene tilstrekkelige forsikringer til å fortsette i jobbene sine med ny operatør, mener andre det har vært for mange feil og mangler i prosessen og at det peker mot å annullere kontrakten.

Bollestad opplyser at det er enighet i komiteen om en evaluering av prosessen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse