Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1601: Astronomen Tycho Brahe døde i Praha. Et rykte ville ha det til at dansken døde av sprengt urinblære, fordi han av høflighet hadde latt være å forlate bordet under et middagsselskap. Ryktet var uten rot i virkeligheten. En mer nøktern teori gikk ut på at Brahe skulle ha medisinert seg selv med kvikksølv for å få bukt med en urinveisinfeksjon, og kommet i skade for å kvikksølvforgifte seg selv. Noen mente dessuten at han var blitt forgiftet av andre, og følgelig var offer for et mord. Men også disse hypotesene ble tilbakevist da Brahes grav ble åpnet i 2010. Undersøkelsene av astronomens levninger viste ikke høyere kvikksølvverdier enn dem som var vanlige for mennesker på Brahes tid. I dag heller ekspertene til at Tycho Brahe døde av en alvorlig urinveisinfeksjon.

1902: Et av de største vulkanutbruddene på jorda i det 20. århundre inntraff i Guatemala. Santa Maria-vulkanen i fjellområdene sørvest i landet hadde vært inaktiv i minst 500 år – kanskje i flere årtusener – og var ansett som utdødd. Et større jordskjelv i egnen i januar samme år vakte derfor ingen mistanke om den var i ferd med å våkne til liv. Det gjorde heller ikke en susende lyd fra vulkanen i de tidlige morgentimene 24. oktober, ettersom vulkanens topp var hyllet i tåke, og ingenting usedvanlig var å se. Hovedutbruddet begynte ved åttetiden om morgenen og sto på i to døgn. Det er anslått at det drepte rundt 6000 mennesker. President Manuel Estrada Cabrera og hans regime skal først ha forsøkt å dysse ned katastrofen, og hevdet at utbruddet hadde skjedd i nabolandet Mexico.

1929: Wall Street ble rystet av det største børskrakket i moderne historie. Sammenbruddet kom etter flere år med voldsom vekst og stor optimisme i aksjemarkedet. Dow Jones-indeksen hadde nådd toppunktet 3. september, men falt så med hele 17 prosent i løpet av måneden som fulgte. Krisen slo ut i full blomst 24. oktober – senere kjent som «Den svarte torsdagen» – da panikkslagne aksjonærer kvittet seg med 13 millioner aksjer i løpet av én dag. Ifølge Store norske leksikon mistet det amerikanske aksjemarkedet 47 prosent av sin verdi fra 24. til 29. oktober 1929. Da kursene omsider nådde bunnivået 8. juli 1932, hadde indeksen falt med totalt 89 prosent. Krakket ved New York-børsen markerte begynnelsen på den store depresjonen som preget store deler av verden i 1930-årene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse