Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Roger Fenton / Wikimedia Commons
Foto: Roger Fenton / Wikimedia Commons

1854: Britiske styrker begikk en sagnomsust tabbe under slaget ved Balaklava på Krim-halvøya. Slaget var en del av Krimkrigen, der britene og deres allierte kjempet mot Russland. Den britiske overkommandoen ga ordre om at en såkalt lett kavaleribrigade skulle rykke inn i en dal for å kapre et artilleribatteri som fienden hadde etterlatt. Ved en misforståelse ble brigaden i stedet sendt ut i et frontalangrep på et annet, sterkt bemannet batteri, der de ble meid ned av de ventende russernes kanon- og geværild. Et anslag går ut på at to tredeler av den britiske styrken ble enten drept, såret eller tatt til fange. Seks uker etter angrepet publiserte poeten Albert Tennyson et dikt med tittelen «The Charge of the Light Brigade» («Den lette brigades angrep»). I diktet skildrer Tennyson de britiske soldatenes tragiske skjebne, blant annet med de berømte verselinjene: «Theirs not to reason why, Theirs but to do and die».

1942: NS-regjeringens kulturminister Gulbrand Lunde og hans kone Marie omkom under uklare omstendigheter ved Romsdalsfjorden. Paret var i ferd med å kjøre om bord i en bilferge da ulykken skjedde. Mens bilen deres sto med forhjulene på fergelemmen og bakhjulene på kaia, satte fergen seg plutselig i bevegelse. «Bilen stupte i dypet med minister Lunde og frue,» het det i nyhetsmeldingen fra NTB. På grunn av mistanke om sabotasje ble hendelsen grundig etterforsket, men både tysk og norsk politi konkluderte med at det hadde dreid seg om en ulykke. Likevel fortsatte ryktene å svirre om hendelsen. Enkelte har hevdet at ulykken i virkeligheten var et attentat iverksatt av tyskerne.

1963: Aulaen i Sundsta-Älvkullegymnasiet var åstedet for The Beatles’ første konsert utenfor De britiske øyer og Tyskland. Showet innledet kvartettens fem dager lange Sverige-turné i oktober 1963, og ble fulgt opp av konserter i Stockholm, Göteborg, Borås og Eskilstuna. Ifølge beatlesbible.com ankom de fire Karlstad i samme bil. Bandet ble innkvartert på Statshotellet og fordelt på to dobbeltrom. The Beatles spilte to sett, hvert på ca. 25 minutter, og inngangsbillettene kostet fra 12 til 20 svenske kroner. Blant låtene som publikum fikk høre var «Please Please Me», «She Loves You» og «Twist and Shout». Anmelderen i Nya Wermlands-Tidningen var ikke imponert. Han rapporterte at besøket fra Liverpool låt «orytmiskt» og som «amatörmässig hambo».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse