Robert Kippe i Fornybar Norge hevder i et leserinnlegg at debatten om vindkraft bør preges av nyanser og grundige utredninger. Dette kunne vært et fornuftig utgangspunkt, om Fornybar Norge ikke samtidig overså all den omfattende kunnskapen og dyrekjøpte erfaringer vi allerede har fra vindkraftutbygging i Norge. Basert på alle våre erfaringer kan vi nemlig konkludere med at videre utredninger ikke er nødvendig – vi vet mer enn nok til å si nei.
Vindkraft er et verdivalg. Og vi vet allerede mer enn nok om konsekvensene! Og et NEI representerer dessuten et sunt verdisyn. Den dagen alle verdier kun skal måles i profitt og penger – blir vi et fattig samfunn.
Stemmer ikke med virkeligheten
Påstanden om at konsekvensutredninger gir et balansert bilde av fordeler og ulemper, stemmer slett ikke med virkeligheten. Disse utredningene bestilles og betales av utbyggere, noe som i seg selv skaper en betydelig interessekonflikt. Våre erfaringer fra en rekke vindkraftverk viser at de negative miljøpåvirkningene systematisk undervurderes. Dette gjelder blant annet:
- Naturinngrep: Skadene på urørt natur og økosystemer er betydelig større enn hva utredningene viser. Dette inkluderer permanent tap av verdifull natur og fortrengning av sårbart dyreliv.
- Forurensning: Risikoen for kjemisk forurensning, som oljelekkasjer fra turbinene, er reell og ofte underkommunisert. Minner om at kombinasjonen mikroplast sammen med PFAS er vesentlig giftigere sammen enn hver for seg.
- Støy og helseplager: Vindkraftverk plager både mennesker og dyr. Mange opplever søvnproblemer, stress og forstyrrelser som følge av støy, lysforurensning og vibrasjoner som strekker seg langt utover planområdet
- Folkehelse og livskvalitet: Vindkraft endrer landskapet dramatisk og påvirker blant annet livskvalitet og bolyst svært negativt for lokalsamfunn.
- Verditap: Boliger innen mils omkrets får verditap ved salg, om de får solgt.
Legitimering av dramatiske naturødeleggelser
Fornybar Norge påstår at vindkraft gir nødvendig kraft til klimatiltak og utvikling. Dette er i beste fall en misforståelse, men man bruker igjen klimaretorikk i forsøk på å legitimere dramatiske naturødeleggelser. Vindkraft har begrenset – eller i verste fall negativ – klimaeffekt, særlig i Norge hvor strømforsyningen allerede er overveiende fornybar gjennom vannkraften vår. Det grønne skiftet slik det praktiseres i dag, handler ikke om klima, men om kommersiell gevinst. Naturen og lokalsamfunn betaler prisen, mens fortjenesten går til private aktører.
Kolonisering av distriktene
Det er dessverre en illusjon at kommunene har stor innflytelse i vindkraftsaker. Selv med påvirkningsmuligheter i planleggingsfasen, ser vi gang på gang at lokale interesser blir oversett når presset fra utbyggerne og staten øker. Dette er ikke bærekraftig kommune- og distriktspolitikk, men nærmere en kolonisering av distriktene.
Vindkraft driver strømprisene oppover
Og påstanden fra Fornybar Norge om at nye vindkraftverk bygges med «minst mulig fotavtrykk» og skaper «populære turområder», er rett og slett skivebom. Virkeligheten viser massive naturinngrep med tap av urørt natur som i realiteten aldri kan gjenopprettes. I tillegg er effekten på strømpriser svært usikker, og de økonomiske ringvirkningene for lokalsamfunn er ofte langt mindre enn lovet. Og nettleien? Den øker. Vindkraft driver de samlede strømkostnadene oppover. I Norge er systemkostnadene knyttet til innregulering av ustabil kraft (som vindkraft) seksdoblet siden 2021. Samtidig må det bygges mer strømnett som også driver nettleia oppover fordi anleggene ligger spredt. Og husholdninger og næringsliv må betale.
Satse på bærekraftige løsninger
I stedet for å selge naturen vår for kortsiktig profitt, må vi satse på bærekraftige løsninger som setter tradisjonelle, norske verdier først: intakte økosystemer, folkehelse, bolyst og livskvalitet. Naturen er ikke vår for å rasere – den er til låns fra fremtidige generasjoner.
Motvind Norge er i sterk vekst, og stadig flere nordmenn er enige med oss: Vindkraft er på alle måter et gedigent blindspor – uansett perspektiv. Vi jobber for å verne naturen, sikre lokal medbestemmelse og prioritere bærekraftige energiløsninger som gir reell klimaeffekt.
Vi løser ikke klimakrisen ved å skape en naturkrise. Tvert om: Alle tiltak som er bra for naturen, er bra for klimaet. Nok er for lengst nok!
Se innlegget fra Robert Kippe i Fornybar Norge
Les også
Vindkraft: Ja til utredning betyr ikke ja til utbygging