Få temaer skaper så mye engasjement og sterke meninger som vindkraft. At debattene er opphetet, er forståelig – vindkraft krever arealer og kan være et krevende tema. Nettopp derfor bør vi unngå å møte spørsmålet med et automatisk «nei til alt» eller et ubetinget «ja til alt». Hvert enkelt prosjekt må vurderes for seg, basert på utredninger og fakta.
Hva betyr en utredning?
Det er viktig å understreke at «ja til utredning» ikke betyr «ja til utbygging». Når utredningen er ferdig, har kommunen flere muligheter til å si nei. Det er altså ingen automatikk i at prosjektet blir godkjent. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er konsesjonsmyndighet og vurderer alle prosjektet grundig før det eventuelt gis konsesjon når samfunnsnytten vurderes som større enn ulempene. Historikken fra NVEs behandling av vindkraftkonsesjoner viser at mange prosjekter er blitt avslått.
Motvind Norge forsøker å framstille utredningene som rene bestillingsverk, men det er feil. Utredningen utføres av fagfolk etter klare kriterier og gir en oversikt over fordeler og ulemper ved tiltaket. Utredningen skjer i første omgang gjennom planprogrammet, hvor utbygger samarbeider med kommunen om hva som skal utredes.
Kommunenes påvirkningsmulighet
Spørsmålet om vindkraft er ikke et «take it or leave it». Kommunene har stor innflytelse på utformingen av anlegget og hvilke hensyn som skal ivaretas. De bør bruke planleggingsfasen og konsekvensutredningen som grunnlag for å stille tydelige krav til utbyggerne, slik at lokalbefolkningens interesser blir godt ivaretatt.
Fordeler ved vindkraft
Det er også viktig å vurdere fordelene ved vindkraft. Nye vindkraftanlegg bygges med minst mulig fotavtrykk i naturen og størst mulig lokale ringvirkninger. I tillegg leverer de nødvendig kraft til klimatiltak og utvikling av arbeidsplasser, samtidig som de bidrar til lavere strømpriser. Miljødirektoratet er tydelig på at det er behov for mer kraft, og at det er mulig å bygge ut mer vindkraft på land med akseptable miljøkonsekvenser.
I dag har Norge 65 vindkraftverk, og konfliktnivået rundt disse er stort sett lavt. Motvind Norge forsøker å skape et annet inntrykk, men de er ikke et sannhetsvitne i denne debatten. Mange av vindkraftanleggene er populære turområder, og kommunene mottar betydelige inntekter fra dem.
Tid for grundige vurderinger
Som kommunepolitiker står man ofte i vanskelige saker. Det kan handle om skolenedleggelser, kutt i eldreomsorgen eller utbygging av store bolig- og næringsområder. I slike saker sørger kommunen for at beslutningene er godt forberedt og grundig utredet. Ikke minst er det rom for nyanser. Det samme må gjelde for spørsmål om vindkraft. Derfor mener jeg det er fornuftig å si ja til utredning.