I juni 2017 fikk PricewaterhouseCoopers AS (PwC) i oppdrag fra Helse Møre og Romsdal å utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) av pediatritilbudet i Møre og Romsdal. Med seg på laget hadde de tre overleger fra sykehusene i Kristiansund, Ålesund og St. Olavs, hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF), en brukerrepresentant, en representant fra Kristiansund/Orkide og to kommuneoverleger. Dvs en faglig tung arbeidsgruppe.
ROS-analysen ble publisert 12. oktober 2017, med tittel: Helse Møre og Romsdal ROS-analyse valg av modeller for pediatri i HMR
De tre modellene som ble vurdert er gjengitt slik de er beskrevet i rapporten, kapittel 5.2:
Modell A:
«I denne modellen er det to sengeposter for barn og unge i Møre og Romsdal. Tilbudet i Ålesund består med dagens funksjoner og ved SNR organiseres det pediatriske og kirurgiske barnetilbudet i en mindre barne- og ungdomsseksjon.»
Modell B:
«I denne modellen samles alle barn med pediatriske tilstander som trenger innleggelse ved sengepost barn og ungdom i Ålesund.»
Modell C:
«I denne modellen består det pediatriske tilbudet i SNR av barnepoliklinikk og dagbehandling 5 dager i uken hvorav 1 – 2 dager med utvidet åpningstid. Det er ikke døgnkontinuerlig drift med barn i egne senger eller barnelege i vakt. Alle barn med pediatriske tilstander som trenger innleggelse samles ved sengepost for barn og ungdom i Ålesund. Barn med kirurgiske, ortopediske eller ØNH-tilstander ligger på voksenavdeling (C1) eller SNR har ingen inneliggende barn (C2).»
ROS-analysen konkluderer med at modell A gir minst risiko for barnepasientene! Som PwC skiver i rapporten, så var det også «vært en svært stor grad av enighet i ROS-gruppen, både hva angår de mål og risikoelementer som presenteres og de vurderinger av sannsynlighet og konsekvens som har gitt endelig risikoscore for de enkelte risikoelementene.»
Tidligere direktør Espen Remme sa til Romsdals Budstikke 19 oktober 2017 at han støttet forslaget fra pediatrigruppen og ROS-gruppen, og vil gå for barneavdeling på Hjelset. «- Helse Møre og Romsdal har fått et godt faglig grunnlag og et tydelig faglig råd for utvikling og avgjørelser knyttet til det barnemedisinske tilbudet i SNR og HMR.» Dette ble også innstillingen til styret i Helse Møre og Romsdal. Som vi vet endret styret på innstillingen. Espen Remme fikk senere sparken.
Nå vil ny direktør Lødemel legge dette grundige (og kostbare) arbeidet til side! Som PwC skrev i sin rapport – de tok ikke hensyn til økonomi. Men Lødemel – som selv ikke bor her og har annet tilbud til sine barn – synes visst at økonomi er viktigere enn barnepasientene? I Tidens Kravs artikkel 18. oktober 2024 at avdelingen ikke holder stengt fordi de mangler fagfolk – men fordi de har ansettelsesstopp på grunn av økonomi!
«Som for pediatrigruppen har det også for ROS-gruppen kun vært foretatt helsefaglige vurderinger. Økonomiske konsekvenser ved de enkelte modellene er derfor oppfattet å ligge utenfor vårt mandat.» (s. 9)
I sin begrunnelse for Modell A skiver også ROS-gruppa at Modell A vil sørge for at også barnepasientene får lovpålagte tjenester!
«For de aller fleste risikoelementene har ROS-gruppen vurdert modell A som klart er å foretrekke for å oppnå de målsettinger som er angitt. I dette ligger blant annet at barn og ungdom i hele HMR skal få et behandlingstilbud som beskrevet i FNs barnekonvensjon, spesielt artikkel 3 og artikkel 24, Grunnloven § 104, Spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, §§ 3-1 og 3-6 samt forskrift om barns opphold på sykehus § 2.»
Ved å holde barneavdelingen i Kristiansund stengt på grunn av mangel på penger, eller helst vilje, påfører Helse Møre og Romsdal barnepasienten ekstra risiko og de tar fra barna lovpålagte tjenester!
Helse Møre og Romsdal påfører nok en gang pasienter – som de er satt til å ta vare på – unødvendig risiko – for å spare penger. Og dette tillater regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det skal huskes til valget neste år!
Av: Ingrid Uthaug,
Høgskolelektor i logistikk, Høgskolen i Molde, Campus Kristiansund
Styreleder i Bunadsgeriljaen