Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Tofros.com / Pexels
Foto: Tofros.com / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Alle barn og unge fortjener en trygg skolehverdag – både i klasserommet og på nett. Men slik er det ikke i dag. Derfor skjerper regjeringen innstasen for å beskytte barn og unge mot skadelig digitalt innhold i skolehverdagen.

Alt for lenge har man innført digitale verktøy i skolen, uten å være kritisk til hvordan det påvirker elevenes læring og trygghet i skolehverdagen. Parallelt med teknologiens inntog i klasserommene, leser elevene færre bøker og opplever mindre leseglede. I tillegg opplever elever langt ned i barneskolen at de får opp vold, porno og temaer som selvskading og slankepress på skole-nettbrettet. Det er uholdbart.

Annonse
Annonse

Slutt på ukritisk digitalisering

Veldig mange elever oppgir at de blir forstyrret av egne eller andres digitale enheter på skolen. Det har tatt alt for lang tid før nasjonale politikere har tatt tak i situasjonen, og da de borgerlige styrte den nasjonale skolepolitikken, skjedde det lite. Dette endrer vi nå.

Siden starten av vår regjeringsperiode har Arbeiderparti- og Senterparti-regjeringen gjennomført et krafttak for å styrke læringen og trivselen i norske klasserom. Vi har stoppet den ukritiske digitaliseringen i skolen, innført klare anbefalinger om mobilbruk og øremerket flere hundre millioner til fysiske lærebøker.

Annonse
Annonse

Skolene får nå klare og detaljerte føringer for hvordan de skal sikre at elever ikke blir utsatt for skadelig og forstyrrende innhold på skolens enheter.

Tydelige anbefalinger tilpasset ulike klassetrinn.

  • De yngste elevene er ekstra sårbare, og trenger mer beskyttelse enn eldre elever. Derfor bør elever i barneskolen kun ha tilgang til utvalgt innhold på sine enheter, som lærerne mener er nødvendig for undervisningen.
  • For mellomtrinnet åpnes det for at elevene gradvis kan få tilgang til mer innhold på nett, i tråd med progresjonen i læreplanene og elevenes modning. I praksis betyr det filtre både på skolens nettverk og elevenes digitale enheter.
  • Elever på ungdomsskolen har i større grad utviklet digital dømmekraft, og har i tillegg større behov for å bruke internett i opplæringen. Derfor bør de ha et filter som begrenser tilgang til uønsket innhold, men ha tilgang til alt annet innhold.

Anbefalingene er utarbeidet i samarbeid med KS, lærernes organisasjoner og digitale leverandører. Vi forventer at alle skoleeiere i Norge følger opp de faglige anbefalingene.

På denne måten tar vi aktive grep for å beskytte barn og unge på nett. Tidligere har vi begrenset mobilbruken i skolen. Nå sikrer vi elevens digitale trygghet. Det er helt nødvendig for å sikre at alle elever blir godt nok beskyttet på sine digitale skoleenheter. Det handler om barnas beste, og det handler om en skole som skal være trygg for alle – samme hvem de er eller hvor de bor.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
For å sitere en greinalaus Stortings- og fylkespolitiker: "Ferger koster det det koster". Han aner absolutt ikke hva fergedriften koster. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøMed ei dobling av kostnaden fram mot ei eventuell sluttføring i 2040 er det relativ enkel matematikk. Så er spørsmålet ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at du antar at bompengene t/r Vik-Molde blir kr. 1.000,- med Møreaksen. Tiden vil vise hvor mye du ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSlik eg tolkar utrekninga er satsane basert på 2022 prisar etter P50 kalkyle. Så kan det vere at prisauke utover ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrBompengesatsene som KS2-analysen opererer med er basert på at alle kostnadsøkninger utelukkende finansieres med bompenger. Altså ikke en bompengeandel på ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøBompengesatsen som KS2 rekner det til er nesten 500 kroner i snitt t/r Vik til Molde.  Har ikkje grunn til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse