1905: Traktatdokumentene fra de statsrettslige forhandlingene om oppløsningen av unionen mellom Sverige og Norge ble undertegnet i Stockholm. Dermed var den 91 år gamle foreningen mellom de to kongerikene historie. Selve forhandlingene hadde pågått i Karlstad fra 31. august til 23. september. Den norske uavhengighetserklæringen av 7. juni samme år var formulert i et norsk stortingsvedtak, og lød: «Foreningen med Sverige under én konge er oppløst». I Sverige ble denne ensidige uavhengighetserklæringen ansett som ulovlig og derfor ugyldig. Svenskene regner unionsoppløsningen fra 26. oktober, som var den datoen da kong Oscar formelt frasa seg den norske tronen.
1942: Norsk politi foretok massearrestasjoner av landets mannlige jøder over 15 år, etter ordre fra statspolitisjef Karl A. Marthinsen. I ordren het det blant annet: «Arrestantene må medta skaffetøy, rasjoneringskort og alle legitimasjonsdokumenter. Formuen beslaglegges. Oppmerksomheten henledes på verdipapirer, smykker og kontanter, og heretter må det ransakes. Bankkonto sperres og bankbokser tømmes.» I overensstemmelse med ordren fant de fleste av arrestasjonene sted i de tidlige morgentimene. På dagen en måned senere seilte transportskipet DS «Donau» ut fra Oslo havn med 530 jødiske menn, kvinner og barn om bord. Destinasjonen for passasjerene var Auschwitz. Av de totalt 772 jødene som ble deportert fra Norge, var det 34 som overlevde krigen.
1948: Krigsforbryteren Elsa Ehrich ble hengt i Polen. Ehrich hadde arbeidet ved et slakteri før krigen, og meldt seg frivillig som SS-vakt i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i 1940. Fra 1942 hadde hun kommandoen over 30 kvinnelige SS-vakter i utryddelsesleiren Majdanek, med tittelen Oberaufseherin. Ehrich var beryktet for sin brutalitet mot fangene og deltok personlig i utvelgelsen til gasskamrene. Rettssaken mot henne var del av de såkalte Majdanek-prosessene, en serie med retterganger mot det forhenværende personalet i dødsleiren. Prosessene foregikk i Polen og Tyskland og strakte seg over til sammen 30 år. Elsa Ehrich ble dømt på alle tiltalepunkter. Hun søkte Polens president om benådning, med henvisning til at hun hadde en liten sønn, men søknaden ble avslått.
(©NTB)