Annonse
Annonse
Et minnesmerke der «S-363» grunnstøtte i 1981. Foto: Wikimedia Commons
Et minnesmerke der «S-363» grunnstøtte i 1981. Foto: Wikimedia Commons

1981: En sovjetisk ubåt gikk på grunn i skjærgården utenfor den svenske marinebasen i Karlskrona. Ubåten var av den såkalte Whiskeyklassen som den sovjetiske marinen hadde bygd i 1950-årene, og fikk betegnelsen «U 137» i Sverige. Grunnstøtingen skjedde ved 20-tiden om kvelden. To svenske fiskere som dro ut for å trekke garn morgenen etter, gjorde store øyne da de oppdaget den svarte ubåten som sto halvveis oppå et skjær en mil sørøst for Karlskrona. Episoden førte til et spent forhold mellom Sovjetunionen og det nøytrale Sverige. Den vakte også betydelig interesse i det øvrige Vesten. Ifølge svensk Wikipedia hadde britiske BBC planer om å lage en TV-serie basert på hendelsen, med Roger Moore i rollen som stabssjefen på den svenske marinebasen. Planene skal ha blitt skrinlagt på grunn av Falklandskrigens utbrudd.

1992: Den homofile radiotelegrafisten Allen R. Schindler ble slått i hjel av en medsoldat i den amerikanske marinen. Retten karakteriserte udåden som hatkriminalitet, og dømte gjerningsmannen til livsvarig fengsel. Hendelsen bidro til innføringen av den såkalte «Dont ask, don’t tell»-forskriften i USAs militærvesen året etter. Forskriften forbød trakassering av skjulte homofile i de væpnede styrkene. Samtidig utestengte den åpent homofile og lesbiske fra å tjenestegjøre i det amerikanske militære, idet den la ned forbud mot rekruttering av personer som «utviser tendens til eller intensjon om å delta i homoseksuelle handlinger». Forskriften tredde i kraft under president Bill Clinton og ble opprettholdt av hans etterfølger George W. Bush. Under presidentvalgkampen i 2008 gikk Barack Obama inn for å oppheve forskriften og gi homofile og lesbiske fri adgang til å tjenestegjøre i det militære. Forskriften ble opphevet i 2010.

2018: En 46 år gammel høyreekstremist åpnet ild i synagogen Tree of Life i Pittsburgh i Pennsylvania. Angrepet fant sted under feiringen av sabbaten, da tre separate menigheter holdt gudstjenester i synagogen. Gjerningsmannen tok seg inn i bygningen gjennom kjelleren, væpnet med en rifle og tre halvautomatiske pistoler. Han ropte antisemittiske slagord mens han skjøt vilt mot de omkring 70 personene som befant seg i synagogen. 11 mennesker mistet livet og seks ble skadd i terrorangrepet, som ifølge Wikipedia er det mest dødbringende som har vært rettet mot jødiske samfunn i USA. Gjerningsmannen overga seg til politiet etter skytingen. Amerikanske jurister har uttalt at han trolig kan vente seg dødsdom eller en fengselsstraff på mer enn 500 år.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte