Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
Stephen Grover Cleveland var USAs 22. og 24. president, og eneste president som har sittet to perioder som ikke er sammenhengende. Foto: Wikimedia Commons
Stephen Grover Cleveland var USAs 22. og 24. president, og eneste president som har sittet to perioder som ikke er sammenhengende. Foto: Wikimedia Commons

1886: President Grover Cleveland avduket Frihetsstatuen på det nåværende Liberty Island utenfor New York. Statuen var gitt som gave til USA fra det franske folk, som et symbol på de to landenes skjebnefellesskap og vennskap. Den 46 meter høye bronsestatuen (93 meter inkludert sokkelen) er tegnet av skulptøren Frédéric Bartholdi, og har et indre jernskjelett signert Gustave Eiffel. Statuen forestiller en frihetsgudinne med en hevet fakkel i høyre hånd og en tavle i den venstre. Innskrevet på tavla står datoen for den amerikanske uavhengighetserklæringen – 4. juli 1776. Det er blitt hevdet at gudinnens myndige ansikt var modellert etter skulptørens mor, Charlotte Beysser Bartholdi. Kobberet i statuen var levert av Vigsnes kobberverk på Karmøy i Rogaland.

1948: Den sveitsiske kjemikeren Paul Müller ble tildelt Nobelprisen i fysiologi/medisin. Müller fikk prisen for oppdagelsen av den insektdrepende effekten av diklor-difenyl-trikloretan, bedre kjent som DDT. Til stoffets mange fortrinn hørte at det var fargeløst, smaksløst og praktisk talt luktfritt, foruten at det hadde en makeløst dødelig effekt på mygg, lopper, lus og en mengde skadeinsekter i landbruket. Under 2. verdenskrig hadde stoffet bidratt til å bekjempe utbredelsen av malaria og flekktyfus, som spres via insekter. At DDT kunne ha skadelige virkninger både for mennesker og økosystemene i naturen, og skulle bli forbudt over store deler av verden fra omkring 1970, var man naturligvis uvitende om da Paul Müller fikk sin nobelpris i 1948. Året etter fikk portugiseren Egaz Moniz den samme prisen for utviklingen av lobotomi.

1981: Metallica ble dannet i Los Angeles. Bandet platedebuterte to år senere med «Kill ’Em All». Kvartetten hadde opprinnelig sett for seg at plata skulle hete «Metal Up Your Ass», og være utstyrt med et coverbilde som overlot lite til fantasien. Det var plateselskapet som til sist vendte tommelen ned for ideen. «Kill ’Em All» solgte relativt beskjedent, men skulle til gjengjeld få ry som en grunnstein i thrash metal-sjangeren. Metallica har totalt gitt ut ti studioalbum, vunnet ni Grammy-priser og etablert seg som et av verdens mestselgende band. Med «Metallica» (også kjent som «The Black Album», utgitt i 1991) nådde de også langt ut over metalmenigheten. Plata har solgt i minst 25 millioner eksemplarer og tilbrakt nærmere 600 uker på Billboard 200.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse