Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Nostradamus. Av: César de Notre-Dame [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons
Nostradamus. Av: César de Notre-Dame [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

1287: Den såkalte Luciaflommen veltet inn fra Nordsjøen over Nederland og deler av Tyskland. Katastrofen fikk sitt navn fordi den rammet dagen etter Luciafeiringen. Den mektige stormfloa oversvømte store landområder og omskapte Zuiderzee, som opprinnelig hadde vært en stor innsjø, til en bukt i Nordsjøen. Krønikene forteller at fra 50.000 til 80.000 menneskeliv gikk tapt i det som skal ha vært en av de største flomkatastrofene i Europeisk historie. Amsterdam og Rotterdam var to av mange titalls byer som fikk omfattende skader. Byen Griend utenfor kysten av Nederland, på øya med samme navn, ble praktisk talt utslettet. Øya ligger i Vadehavet og er i dag ubebodd.

1503: Legen, matematikeren og astronomen Nostradamus ble født i Provence. Han er først og fremst kjent for sine spådommer, som han utga i bokform i 1555. Blant hendelsene han hevdes å ha forutsagt er den franske revolusjon, Napoleons fall, begge verdenskrigene og månelandingen. Kritikerne har pekt på at spådommene hans er så diffuse at de kan tolkes i hvilken som helst retning, og i prinsippet tas til inntekt for en hvilken som helst hendelse. Likevel har hans bok «Les Propheties» knapt vært ute av sirkulasjon siden den kom ut, og spådommene hans har vært et yndet emne for populærkulturen. Enkelte kilder oppgir også 21. desember som Nostradamus’ fødselsdag.

1911: Skiløperen Olav Bjaaland fra Morgedal ble det første mennesket i verden til å sette foten på Sydpolen. Bjaaland var medlem av Roald Amundsens sydpolekspedisjon, og Amundsen overlot ham æren av å være førstemann på polpunktet. Også under ferden inn mot målet hadde Amundsen hedret sin kamerat med en gest. Da ekspedisjonen passerte et fjellmassiv med flere topper, ga han en av dem navnet Mount Bjaaland. Dette er fremdeles det offisielle navnet på fjellet. Etter hjemkomsten fra isødet startet Bjaaland en skifabrikk i Telemark. Foran OL i Oslo i 1952 fikk han æren av å tenne fakkelen til stafetten fra Morgedal til Bislett. Det fortelles at polfareren selv hoppet på ski til han var i 70-årsalderen. Bjaaland døde i 1961, 88 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse