Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 september 2020 11:37
Del på Facebook
Henrik Asheim og resten av Høyres programkomité er klare med sine forslag mandag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Henrik Asheim og resten av Høyres programkomité er klare med sine forslag mandag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jobbskattefradrag, avgiftskutt mot grensehandel og redusert formuesskatt for arbeidende kapital er stikkord når Høyres programkomité legger fram sine forslag.

Ved stortingsvalget neste år blir skattepolitikk et hovedtema, tror Høyres Henrik Asheim.

– Valgkampen kan bli et viktig skattevalg. Nå ser vi at opposisjonen samler seg om å øke skattene kraftig, sier Asheim til NTB.

Mandag legger den interne programkomiteen fram sine forslag som skal inn i partiprogrammet og så danne grunnlaget for Høyres valgkamp.

Jobbskattefradrag

– Slik programkomiteen ser det, er det ikke rom for de store skattelettelsene nå, men vi foreslår å lette noen skatter og avgifter, sier Asheim, som er nestleder i programkomiteen.

Noen punkter har allerede blitt omtalt. Blant disse er forslaget om et eget skattefradrag for alle under 30 år som er i jobb. Et annet er forslag om kutt i avgifter på øl og vin og sukker for å bekjempe grensehandel.

Tiltaket om jobbskattefradrag for unge vakte en del diskusjon, men det var til slutt en enstemmig komité som samlet seg om forslaget, ifølge VG.

Asheim mener det vil være et viktig tiltak for å fremme yrkesaktivitet for denne gruppen.

– Vi foreslår å spisse jobbskattefradrag inn mot den aldersgruppen som gjerne har lavere lønn, men også høyere utgifter enn eldre i arbeidsmarkedet. Det er også ofte snakk om studenter. Målet er at dette skal gjøre det mer attraktivt for unge å være i jobb, sier Asheim.

Bedrifter rammet av pandemien

Han mener diskusjonen om formuesskatt på arbeidende kapital – som for eksempel utstyr og maskiner i bedriftene – må få enda større plass med koronapandemien som bakteppe.

– Vi ser at flere bedrifter enn tidligere sliter, men ender med å betale formuesskatt fordi de for eksempel har store varelagre. Dette er en skatt som alene rammer norske bedrifter. Vi må stille spørsmål om det er en rettferdig måte å verdsette selskaper på, sier han.

Han varsler også at programkomiteen har flere forslag til grønne skattegrep, uten at han vil gå inn på detaljene.

Vil videreføre ABE-reformen

Den omdiskuterte ABE-reformen, som handler om ostehøvelkutt i offentlig sektor, bør videreføres i neste stortingsperiode, mener Asheim.

– Vi har ikke sett noen gode alternativ for å få ned pengebruken på offentlig byråkrati. Dette er en veldig forutsigbar ordning, og jeg tror det fortsatt er mye å hente på å jobbe smartere gjennom digitalisering, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse