Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 oktober 2020 21:54
Del på Facebook
Leger over hele landet kan bli tatt ut i streik neste uke hvis det blir brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen i natt. Legeforeningen mener fastlegene er pålagt altfor mye legevaktjobbing på toppen av fast jobb. Foto: Lise Åserud / NTB
Leger over hele landet kan bli tatt ut i streik neste uke hvis det blir brudd i meklingen mellom KS og Legeforeningen i natt. Legeforeningen mener fastlegene er pålagt altfor mye legevaktjobbing på toppen av fast jobb. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barnehager i Oslo kan bli rammet av streik i morgen, og det kan bli omfattende legestreik over hele landet neste uke hvis det blir brudd i kveldens meklinger.

Det er meklingsfrist for lønnsoppgjøret både i staten, kommunene samt Oslo kommune ved midnatt natt til torsdag.

Her er konsekvensene hvis det ikke blir enighet i de ulike oppgjørene:

* Kommuneoppgjøret: Blir det brudd mellom Legeforeningen/Akademikerne og KS kan leger over hele landet bli tatt ut i streik fra og med neste uke.

* Statsoppgjøret: Blir det brudd, kan en rekke etater, departementer og direktorater bli rammet av streik. Streikeuttaket er i første omgang forholdsvis begrenset.

* Oslo-oppgjøret: Blir det brudd i oppgjøret mellom Oslo og Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH), tar Fagforbundet ut 1.600 medlemmer i streik fra torsdag, mange av dem i barnehager og aktivitetsskoler. Også ansatte ved Deichman bibliotek i Bjørvika og i Byantikvaren kan bli tatt ut i streik.

Krever mindre legevaktjobbing

Et brudd i legemeklingen kan ramme kommunale legevakter i hele landet i ukene framover. Akademikerne har foreløpig ikke meldt inn hvor mange de vil ta ut i et eventuelt første streikeuttak, og dermed kan en streik først starte om tidligst fire dager i henhold til varslingsplikten.

– Legevaktleger blir pålagt en uforsvarlig arbeidsbelastning som svekker rekrutteringen til både fastlegeordningen og legevakten, sier president Marit Hermansen i en uttalelse på Legeforeningens hjemmeside om konflikten med KS.

Hun sier allmennlegetjenestene i mindre kommuner i snitt jobber 37,7 timer legevakt per uke, enten som tilstedevakt, hjemmevakt eller bakvakt, på toppen av full jobb som fastlege. En firedel av legene hadde mer enn 52,8 timer i uken.

Legeforeningens krav i forhandlingene inneholder fortsatt unntak fra arbeidsmiljøloven, men gir legen rett til å si nei til mer enn sju timers legevakt i uken, tilsvarende 28 timer i beredskapsvakt.

KS svarer at hele systemet er bygget på at fastleger skal gå legevakt.

– Da er det ikke mulig å overlate til den enkelte lege å velge når han eller hun skal jobbe, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangstø i KS, til NRK.

Han sier at det i praksis vil bety at innbyggere i enkelte kommuner blir stående uten legevakt når de trenger akutt hjelp.

Stengte barnehager

I Oslo risikerer flere foreldre og barn å møte stengte dører i barnehager og aktivitetsskoler torsdag morgen.

Fagforbundet vil ta ut 1.600 medlemmer i streik dersom det ikke blir enighet med kommunen. Av dem jobber 600 i barnehager, aktivitetsskoler og bydelsadministrasjonen i bydelene Østensjø, Alna og Frogner.

Forbundets hovedkrav er å sikre forhandlingsrett om pensjon.

– Oslo kommune er den eneste kommunen i Norge som ikke har pensjon som en del av tariffen. Det har vi krevd lenge. Det koster dem ikke en krone, men vi vil ha tryggheten det er å ha forhandlingsrett, sier nestleder Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo.

Også Akademikerne, Unio og YS er i forhandlinger med Oslo kommune.

Optimistisk riksmekler

I statsoppgjøret deltar alle de fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne i meklingen med staten.

En rekke etater, departementer og direktorater kan bli rammet av streik hvis partene i statsoppgjøret ikke blir enige innen midnatt natt til torsdag. Streikeuttaket er i første omgang forholdsvis begrenset.

Et hovedspørsmål i oppgjøret er lønnstillegg.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland hadde troen på en løsning da han ga en statusrapport om statsoppgjøret til pressen i 19-tiden onsdag kveld.

– Det er litt berg-og-dal-bane nå i innspurten, men det er god stemning, og jeg er optimist, sa Ruland, ifølge FriFagbevegelse.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse