Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 februar 2021 17:27
– En smitteførende person kan derfor i verste fall bli opphav til 10 nye smitteklynger i løpet av en uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– En smitteførende person kan derfor i verste fall bli opphav til 10 nye smitteklynger i løpet av en uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I uke 4 og 5 ble det funnet mer smittsomme virusvarianter i rundt 8 prosent av smittetilfellene. Om få uker kan variantene dominere smittebildet.

– Hvis vi ikke klarer å slå ned de lokale utbruddene med britiske og sørafrikanske virusvarianter, vil de raskt få fotfeste og øke i antall. Da kan de i løpet av få uker utgjøre flertallet av alle koronatilfeller i Norge, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en epost til NTB.

Han forteller at av de snaut 4.000 smittetilfellene som ble påvist i uke 4 og uke 5, er drøyt 300 med den britisk virusmutasjonen, samt et titalls med sørafrikansk mutasjon.

– Det vil si at rundt 8 prosent av alle personer som fikk påvist koronavirus disse to ukene hadde en mer smittsom variant, sier Nakstad.

Utbrudd

Fredag ble det registrert 425 nye smittetilfeller i Norge. Det er over dobbelt så høyt som snittet den siste uken og det høyeste siden 21. januar.

Dette skyldes derimot etterregistrering etter en teknisk feil. Ifølge FHI er det fremdeles en svak nedgang i antall smittede i Norge. Antall meldte koronatilfeller basert på prøvedato så langt i uke seks er 1.136, mot 1.222 på samme tid i uke fem.

Kurven har likevel flatet ut de siste par ukene etter en kraftig nedgang i deler av januar.

– Stagneringen av smittenedgangen som vi ser denne uken skyldes at det pågår smitteutbrudd i mange kommuner på Østlandet og Vestlandet. Ved flere av disse utbruddene er det påvist muterte virus.

Tidoblet smitte

Nakstad forteller at det vil være avgjørende at karantene ved innreise og etter nærkontakt med smitteførende personer overholdes.

– Når det først glipper og smitten begynner å spre seg i samfunnet, er tidsfaktoren viktig. De nye virusvariantene ser ut til å smitte videre veldig raskt, ofte i flere ledd på en uke, sier han.

– En smitteførende person kan derfor i verste fall bli opphav til ti nye smitteklynger i løpet av en uke. Dersom smitten får spre seg videre i ytterligere en uke før den oppdages, kan man raskt stå overfor 100 smittetilfeller som må kartlegges gjennom omfattende testing og smittesporing i kommunene.

– Da blir det veldig krevende å vinne tilbake kontrollen over smittespredningen uten kraftige mobilitetsreduserende tiltak i de befolkningsområdene som kan være påvirket, legger han til.

Skjult smitte

Den assisterende helsedirektøren sier at flere og større utbrudd også vil øke sjansene for skjult smitte i befolkningen.

– Akkurat nå beregner FHI at norske kommuner fanger opp nærmere 60 prosent av alle smittetilfeller. Jo flere og større utbrudd vi får, jo større sannsynlighet er det for at den skjulte smitten også øker i befolkningen.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 6 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte