Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 februar 2021 20:16
Del på Facebook
Peter Ben Embarek fra Verdens helseorganisasjons (WHO) internasjonale ekspertgruppe ved ankomst på flyplassen i Beijing før avreise sist onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Peter Ben Embarek fra Verdens helseorganisasjons (WHO) internasjonale ekspertgruppe ved ankomst på flyplassen i Beijing før avreise sist onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

WHO-eksperter som gransket koronaens opprinnelse i Kina, er frustrert over mangelen på rådata om tidlige smittetilfeller. Også USA krever mer åpenhet fra Kina.

– Vi vil ha mer data. Vi har bedt om mer data, sier Peter Embarek, som ledet Verdens helseorganisasjons (WHO) ekspertgruppe som vendte hjem for få dager siden.

Den internasjonale gruppen har vært i Kina i fire uker for å granske koronavirusets opphav. De har ikke kunnet fastslå hvilket dyr koronaviruset kom fra.

Vel hjemme sier flere av WHOs eksperter at det ikke var lett å få tilgang på viktig informasjon. Blant annet manglet de rådata om tidlige smittetilfeller, forteller en av dem til avisa The New York Times.

USA bekymret

USA er dypt bekymret over Kinas innsats helt i starten av koronautbruddet, sier landets nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan lørdag. I en uttalelse ber han Kina om å «tilgjengeliggjøre sine data fra utbruddets tidligste dager».

Sullivan uttrykker samtidig «dyp respekt» for WHO, men legger til at organisasjonen må leve opp til høye standarder og at det er avgjørende å beskytte organisasjonens troverdighet.

USA har under Joe Biden sluttet seg til WHO igjen etter at Donald Trump trakk landet ut i protest mot koronainnsatsen.

Flaggermus

WHOs eksperter måtte gå på en stram diplomatisk line under oppholdet i Wuhan. De balanserte mellom internasjonale krav om en grundig etterforskning og Kinas advarsel mot å la politiske hensyn farge granskingen.

Selv om WHO-ekspertene ikke kunne påvise koronaens opphav, er de enige om at viruset trolig spredte seg fra flaggermus til et ukjent pattedyr som deretter smittet mennesket.

De internasjonale ekspertene sier det er ekstremt usannsynlig at viruset oppsto i et laboratorium da et eksperiment gikk galt. Teorien er blitt fremmet av Trump og tidligere utenriksminister Mike Pompeo.

Alle muligheter åpne

Kinesiske myndigheter har på sin side luftet en teori om at viruset ble brakt til Kina gjennom emballasjen på produkter som frossen sjømat. WHO-teamet har ikke utelukket dette helt.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus understreket fredag at «alle hypoteser fortsatt er åpne og krever ytterligere analyser og studier».

På en pressekonferanse i Genève sammen med Embarek, sa han at WHO-teamet i Kina hadde gjennomført en «svært viktig vitenskapelig øvelse under svært vanskelige omstendigheter».

Kan ha kommet for å bli

Tedros la til at noe av arbeidet som gjenstår i granskingen av virusets opphav, muligens ligger utenfor denne ekspertgruppens mandat.

– Vi har alltid sagt at denne ekspertgruppen ikke ville finne alle svarene, men den har tilført viktig informasjon som gjør at vi er nærmere å forstå virusets opprinnelse, sa Tedros.

Siden koronaviruset først ble påvist i Kina i desember 2019, har det krevd over 2,3 millioner menneskeliv rundt om i verden.

Lederen for det europeiske smittevernsenteret ECDC tror vi må være forberedt på at koronaviruset forblir blant oss, kanskje for alltid.

– Det synes å ha tilpasset seg veldig godt til mennesker, sier ECDC-sjef Andrea Ammon.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse