Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 februar 2021 20:16
Del på Facebook
Peter Ben Embarek fra Verdens helseorganisasjons (WHO) internasjonale ekspertgruppe ved ankomst på flyplassen i Beijing før avreise sist onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Peter Ben Embarek fra Verdens helseorganisasjons (WHO) internasjonale ekspertgruppe ved ankomst på flyplassen i Beijing før avreise sist onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

WHO-eksperter som gransket koronaens opprinnelse i Kina, er frustrert over mangelen på rådata om tidlige smittetilfeller. Også USA krever mer åpenhet fra Kina.

– Vi vil ha mer data. Vi har bedt om mer data, sier Peter Embarek, som ledet Verdens helseorganisasjons (WHO) ekspertgruppe som vendte hjem for få dager siden.

Den internasjonale gruppen har vært i Kina i fire uker for å granske koronavirusets opphav. De har ikke kunnet fastslå hvilket dyr koronaviruset kom fra.

Vel hjemme sier flere av WHOs eksperter at det ikke var lett å få tilgang på viktig informasjon. Blant annet manglet de rådata om tidlige smittetilfeller, forteller en av dem til avisa The New York Times.

USA bekymret

USA er dypt bekymret over Kinas innsats helt i starten av koronautbruddet, sier landets nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan lørdag. I en uttalelse ber han Kina om å «tilgjengeliggjøre sine data fra utbruddets tidligste dager».

Sullivan uttrykker samtidig «dyp respekt» for WHO, men legger til at organisasjonen må leve opp til høye standarder og at det er avgjørende å beskytte organisasjonens troverdighet.

USA har under Joe Biden sluttet seg til WHO igjen etter at Donald Trump trakk landet ut i protest mot koronainnsatsen.

Flaggermus

WHOs eksperter måtte gå på en stram diplomatisk line under oppholdet i Wuhan. De balanserte mellom internasjonale krav om en grundig etterforskning og Kinas advarsel mot å la politiske hensyn farge granskingen.

Selv om WHO-ekspertene ikke kunne påvise koronaens opphav, er de enige om at viruset trolig spredte seg fra flaggermus til et ukjent pattedyr som deretter smittet mennesket.

annonse

De internasjonale ekspertene sier det er ekstremt usannsynlig at viruset oppsto i et laboratorium da et eksperiment gikk galt. Teorien er blitt fremmet av Trump og tidligere utenriksminister Mike Pompeo.

Alle muligheter åpne

Kinesiske myndigheter har på sin side luftet en teori om at viruset ble brakt til Kina gjennom emballasjen på produkter som frossen sjømat. WHO-teamet har ikke utelukket dette helt.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus understreket fredag at «alle hypoteser fortsatt er åpne og krever ytterligere analyser og studier».

På en pressekonferanse i Genève sammen med Embarek, sa han at WHO-teamet i Kina hadde gjennomført en «svært viktig vitenskapelig øvelse under svært vanskelige omstendigheter».

Kan ha kommet for å bli

Tedros la til at noe av arbeidet som gjenstår i granskingen av virusets opphav, muligens ligger utenfor denne ekspertgruppens mandat.

– Vi har alltid sagt at denne ekspertgruppen ikke ville finne alle svarene, men den har tilført viktig informasjon som gjør at vi er nærmere å forstå virusets opprinnelse, sa Tedros.

Siden koronaviruset først ble påvist i Kina i desember 2019, har det krevd over 2,3 millioner menneskeliv rundt om i verden.

Lederen for det europeiske smittevernsenteret ECDC tror vi må være forberedt på at koronaviruset forblir blant oss, kanskje for alltid.

– Det synes å ha tilpasset seg veldig godt til mennesker, sier ECDC-sjef Andrea Ammon.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Dag Robert Bjørshol 3 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
Hobbyskribenten Rasmus Rasmussen skjønner tydeligvis ikke ordtaket om at en død hest ikke vil reise seg samme hvor lenge den ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Samarbeid eller splid?
@jon ingar eikMed fortsatt ferge forsvinner bevilgningen på over 24 milliarder til Møreaksen ut av fylket. Da står store deler av Eksportveien ...
jon ingar eik 4 dager siden Samarbeid eller splid?
Helge Orten, og Rise, strekninga frå Vestens til Moa er ei felles strekning E136 og E39, det er den også ...
@Bjørn JacobsenInteressant å observere at lokalpolitikere i SV kjemper så innbitt for å stoppe Møreaksen. De er fullt klar over at da ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte