fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 februar 2021 15:39
Jens Stoltenberg vil ha et Nato som samarbeider på flere områder enn i dag og som har et betydelig større felles budsjett. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB
Jens Stoltenberg vil ha et Nato som samarbeider på flere områder enn i dag og som har et betydelig større felles budsjett. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB

Nato-sjef Jens Stoltenberg tar til orde for et Nato med mer samarbeid, større budsjett og endret byrdefordeling.

Dette er noen av hovedpunktene i generalsekretærens foreløpige konklusjon om veien videre i prosessen som har fått navnet «Nato 2030».

Den ser på hvordan alliansens politiske dimensjon kan styrkes. Men Stoltenberg tar også opp samarbeid om innovasjon, sikring av viktig infrastruktur og altså en omlegging av hvordan alliansens operasjoner og øvelser skal betales.

Vil dele regningen annerledes

– Å bruke mer penger sammen vil være et uttrykk for styrken i vår forpliktelse i henholds til artikkel 5, løftet om å forsvare hverandre. Det vil også bidra til mer rettferdig byrdefordeling, sier Stoltenberg om planene om et større felles budsjett.

I praksis vil det si at land som i mindre grad deltar i felles operasjoner, likevel må være med og betale regningen. I dag betaler hvert land for sitt eget bidrag, noe om innebærer at blant annet USA betaler mye for alliansens operasjoner. Stoltenberg vil ikke foregripe hvordan forslaget blitt tatt imot i medlemslandene.

– Det er tidlig å si. Vi er i starten av en diskusjon, men jeg opplever at flere er interessert i se på hvordan dette kan utformes og se på hvor mye som skal være spleis og hvor mye man skal betale selv, sier han.

Byrdefordeling har lenge vært et nøkkelord i Nato-sammenheng, men de nye budsjettambisjonene skal ikke erstatte målet om at alle medlemsland skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

– Unik mulighet

Stoltenberg sier blant annet at han vil ha mer konsultasjon på flere områder, inkludert økonomiske spørsmål som har med sikkerhet å gjøre.

– Vi har prosedyrer på plass for dette i dag, men det trengs en politisk vilje til å bruke dem, sier Stoltenberg.

– Vi har en unik mulighet til å få ny energi og kraft inn i det transatlantiske samarbeidet. Biden-administrasjonen i USA forplikter seg tydelig til samarbeid. Vi står også overfor flere utfordringer som ingen land eller regioner kan takle alene, men som vi kun kan takle om vi står sammen, sier Nato-sjefen.

Denne ukens forsvarsministermøte blir det første siden Joe Biden tok over som amerikansk president.

Afghanistan

På møtet onsdag og torsdag blir det også ny diskusjon om Natos tilstedeværelse i Afghanistan. Stoltenberg sier alliansen ikke vil trekke seg helt ut av landet før «tiden er inne».

– Det er ingen allierte som ønsker å bli i Afghanistan lenger enn nødvendig, men det er noen betingelser knyttet til vår tilstedeværelse, sier han og viser til fredsavtalen mellom USA og Taliban. Den fastslår at alle utenlandske styrker skal forlate landet innen mai, men forutsetter at Taliban oppfyller sine forpliktelser, inkludert reduksjon av volden og at de forhandler i god tro for å finne en politisk løsning.

Kilder har sagt til DPA at det ikke vil bli tatt noen beslutning denne uken om å trekke ut Natos styrker.

Årlige vurderinger

Stoltenberg har flere ganger snakket om å gjøre sivilsamfunnet mer motstandsdyktig og sier nå at han vil ha tydeligere og mer målbare nasjonale mål for å sikre «en minstestandard for (...) motstandsdyktighet blant de alliert». Han vil også ha en årlig gjennomgang av kritisk infrastruktur og teknologi.

– Vi må også ha et mer globalt syn på globale utfordringer. Kina og Russland leder an i en autoritær motstand mot en reglebasert verdensorden, sier Nato-sjefen.

Han tar derfor til orde for styrket dialog og samarbeid med «likesinnede partnere for å fremme våre verdier og beskytte våre interesser».

I tillegg vil han ha felles satsing på forsvarsinnovasjon for å sikre Natos teknologiske fortrinn.

Klimaet har også fått plass i Stoltenbergs fremtidsplaner. Han vil at alliansen skal sette standarden for utslippskutt knyttet til forsvar og bidra til målet om karbonnøytralitet. Han vil også ha en årlig vurdering av hvordan klimaendringer kan påvirke Natos operasjoner.

En sak for toppmøtet

Stoltenberg sier programmet han foreslår er ambisiøst, men at han mener alliansen bør være ambisiøs stilt overfor felles utfordringer. Og han er optimistisk.

– Det er jeg fordi vi har vist før at vi klarer å omstille oss, og jeg føler meg trygg på at vi kan klare det igjen. Og så er det ikke sånn at dette er spørsmål som forsvinner dersom vi ikke tar dem opp i Nato

Nato-sjefens forslag skal diskuteres på ministernivå i alliansen før han til slutt legger det fram på et Nato-toppmøte senere i år.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 1 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte