fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 februar 2021 10:42
Datatilsynet vil undersøke om Jehovas vitner lagrer sensitive personopplysninger i strid med lovverket. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB
Datatilsynet vil undersøke om Jehovas vitner lagrer sensitive personopplysninger i strid med lovverket. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB

Datatilsynet krever redegjørelse fra Jehovas vitner etter flere klager knyttet til ulovlig lagring av personopplysninger i forbindelse med seksuelle forhold.

Klagene handler om at Jehovas vitner lagrer personopplysninger ulovlig, at det ikke gis fullt innsyn i personopplysninger, eller at personopplysninger ikke slettes i tråd med personvernregelverket, opplyser Datatilsynet i en pressemelding.

Enkelte sier de har vært i såkalte «dømmende utvalg» av ulike årsaker, men som regel knyttet til seksuelle forhold, ifølge tilsynet. Dømmende utvalg er en intern ordning hvor trossamfunnets eldre gjør disiplinære tiltak mot medlemmer som har syndet.

Ubalanse i maktforhold

Det har blitt tatt notater under disse utvalgene, og klagere reagerer på eller er bekymret for at det blir lagret opplysninger om deres seksuelle forhold. Det er disse forholdene tilsynet skal undersøke nærmere i klagesakene.

Kjernen i personvernet er at hver enkelt i størst mulig grad skal ha kontroll på hvilke opplysninger som samles, og hva opplysningene brukes til, opplyser direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

– Dette er særlig viktig når det er snakk om sensitive opplysninger, og spesielt i et trossamfunn der det ofte er en ubalanse i maktforholdet mellom ledere og menige medlemmer, sier Thon.

Jehovas vitner: Gjør ikke noe ulovlig

Tom Frisvold, talsmann for Jehovas vitner i Norge, sier til Vårt Land at han er trygg på at Datatilsynet ikke vil finne noe å utsette på måten de håndterer personopplysninger i Jehovas vitner.

– Våre rutiner er helt i samsvar med det gjeldende lovverk, så nå får vi bare avvente og høre hva Datatilsynet sier, sier Frisvold.

Dette er første gang Datatilsynet behandler i dybden en slik sak rettet mot et trossamfunn. Thon sier det kan godt hende de kommer fram til at Jehovas vitner ikke har gjort noe galt.

– Men det er en viktig sak å behandle siden det er snakk om ekstra sensitive opplysninger knyttet til både religion og seksualitet, sier Datatilsynets direktør.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 1 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Nevner en liten sak som Espen Barth Eide har hatt kleptomanpølsene sine borti... han er like sleip som en Ål ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte