fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 april 2021 09:38
Foto: Manu Fernandez / AP
Foto: Manu Fernandez / AP

Forskerne som har avdekket en sammenheng mellom AstraZenecas koronavaksine og risikoen for dødelig bivirkninger, mener funnet er ekstremt alvorlig.

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har påvist sammenheng mellom AstraZenecas koronavaksine og alvorlig blodpropp, lave nivåer av blodplater og blødninger.

Totalt har elleve medisinske fagfolk vært i sving i Norge. Overlege og professor Pål André Holme på Rikshospitalet har ledet arbeidet. Forskerne har valgt å kalle tilstanden «vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni».

– Dette er ekstremt alvorlig. Jeg kan knapt tenke meg noen mer alvorlig bivirkning enn det vi har sett her. Det er fatale bivirkninger for tre av fem som har fått disse bivirkningene, sier Holme på en pressekonferanse lørdag.

Helsearbeidere

Fredag ettermiddag ble saken publisert i The New England Journal of Medicine. Samtidig ble også en tilsvarende tysk studie med samme funn publisert. Begge slår fast at det er sammenheng mellom AstraZenecas koronavaksine og faren for alvorlige bivirkninger.

I Norge har 133.870 personer fått AstraZeneca-vaksinen. Forskerne har undersøkt fem pasienter. Fire kvinner og en mann i alderen fra 32 til 54 år har opplevd ulike varianter av det samme sykdomsbildet. Tre har dødd. Alle var helsearbeidere.

Vet ikke hvem som rammes

Årsaken til de alvorlige bivirkningene er at pasientene har utviklet et uvanlig høyt nivå av antistoffer. Sju til ti dager etter at de hadde fått første dose varslet de om kraftig hodepine eller smerter i rygg eller mage. Det ble oppdaget at de hadde blodpropper flere steder i hodet eller kroppen i kombinasjon med svært lave nivåer av blodplater. Alle hadde også skyhøye verdier av antistoffer.

– Vet ikke hvem som er tilbøyelige til å få disse fatale bivirkningene eller ikke. Det kan vi ikke si noe om, sier Holme som viser til Legemiddelverket når det gjelder spørsmål om hvordan norske helsemyndigheter bør stille seg til videre bruk av AstraZeneca-vaksinen.

Ettersom det nå er dokumentert fem tilfeller av slike alvorlige bivirkninger blant 130.000 vaksinerte, foreslår forskerne i artikkelen at man bør advare om en kan stå overfor en sjelden bivirkning hvor vaksinen kan utløse en immunreaksjon som forårsaker fall i blodplater og blodpropp.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøNei, eg har for lengst oppfatta at du er heilt på jordet i dine vurderingar av behovet for eit nytt ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugDu har endelig oppfattet meg rett. Med Romsdalsaksen vil det bli større trafikk i Fannefjordtunnelen enn uten Romsdalsaksen. Det er ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøSå du trur verkeleg at fylket vil byggje ein ny tunnel for å avlaste eksisterande tunnel når der er ei ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugOm Romsdalsaksen bygges, så vil det medføre større trafikk i Fannefjordtunnelen, ikke mindre, slik du hevder. Og dermed må den ...
Lama Vik 1 dager siden Sikkerhet og kostnader
@Thomas RønsaasMed Møreaksen sparer du ein time Ålesund- KSU. Vi får ein heilt ny, flott veg med høg standard. Ein kan ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøFor absolutt siste gong! Når Romsdalsaksen har medført statleg E39-bru til Lønset, trur du då det blir bygd nytt løp ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 64 comments
  • Lars Svein Valderhaug 38 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte