Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 april 2022 19:15
Del på Facebook
En flom i Annapolis i Maryland i USA i fjor. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
En flom i Annapolis i Maryland i USA i fjor. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs klimapanel har fra før av vurdert klimaendringene og konsekvensene av disse. Mandag kommer svaret på hva som må gjøres, etter flere forsinkelser.

Tautrekkingen mellom forskerne og verdens regjeringer om den tredje rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) ble søndag avsluttet, to dager på overtid. Etter planen skulle rapporten legges fram mandag formiddag, men det er nå utsatt til klokken 17 norsk tid. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) møter pressen i Oslo klokka 18.30.

annonse

Rapporten skal vise måter verden kan gå fram på for å holde seg innenfor grensa på 1,5 graders temperaturøkning. Målet i Parisavtalen fra 2015 er å holde den globale oppvarmingen godt under 2 grader og så langt ned mot 1,5 grader som mulig.

Temperaturstigningen i dette århundret allerede er på 1,1 grader i forhold til førindustriell tid. Dermed kan målet om å holde den under 1,5 grader kun nås med drastiske kutt i CO2-utslippene.

Ingen venter enkle løsninger i rapporten. En detaljert gjennomgang av behovet for betydelige endringer i energiproduksjon og industri, samt samferdsel og matsystemer, er trolig blant det som kommer. I tillegg ventes advarsler om at å kutte CO2-utslipp ikke lenger er nok for å stanse de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene.

Mange tusen sider

Det siste forhandlingsmøtet skulle vært avsluttet fredag, men da samtalene ble gjenopptatt søndag, var kun halvparten av teksten godkjent. Søndag kveld var alle de største hindrene fjernet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En kilde med kjennskap til forhandlingene opplyste tidligere til AFP at forsinkelsen skyldtes spørsmål om finansiering.

annonse

India har stått fram som fremste talsmann for at rapporten skal godta at utviklingslandene har bidratt langt mindre til CO2 i atmosfæren enn i-landene, og at de derfor ikke skal måtte gjennomføre de samme kraftige utslippskuttene.

India, som fortsatt er sterkt avhengig av kull, vil også at fattige land skal få betydelig mer finansiell støtte til å takle klimaendringene og gjennomføre overgangen til en grønn økonomi.

Andre, som oljeeksportøren Saudi-Arabia, mener at fossile drivstoff som olje og gass vil være nødvendig i mange tiår, og at det vil skade verdens fattigste å fase dem ut for raskt.

Framtidige FN-møter

Oppsummeringen skal brukes ved framtidige FN-møter om klima, som toppmøtet i Egypt senere i år. Den underliggende vitenskapelige rapporten om situasjonen for kampen mot klimaendringer har ikke vært gjenstand for forhandlinger.

En rapport fra klimapanelet i fjor gjorde det klart at det ikke lenger er noen tvil om at den raske klimaendringen de siste tiårene skyldes menneskelig aktivitet, og at noen konsekvenser av klimaendringene nå er uunngåelige.

I februar skisserte klimapanelet hvordan videre temperaturøkning sterkt vil øke risikoen for flom, stormer, tørke og hetebølger i hele verden.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøVet du, jeg prøvde å forklare meg.  Og så kommer du med slike påstander! takk skal du ha for den. ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDet var du som brakte temaet om redigering på banen – ikke jeg. Jeg har ingen problemer med at du ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte