Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 juni 2022 07:42
Del på Facebook
SVs nestleder Kirsti Bergstø inviterer regjeringspartiene til å bli med på å løfte minstepensjonen.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SVs nestleder Kirsti Bergstø inviterer regjeringspartiene til å bli med på å løfte minstepensjonen.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge regjeringspartiene gikk til valg på å styrke minstepensjonen. Nå vil SV legge til rette for at løftene blir innfridd, og foreslår at minstepensjonen økes.

– Når trygdeoppgjøret skal behandles i Stortinget vil vi invitere Arbeiderpartiet og Senterpartiet til å forlate Høyre i pensjonspolitikken. Nå vil vi foreslå det regjeringspartiene har gått til valg på, sier Kirsti Bergstø, nestleder i SV til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– I Hurdalsplattformen står det at minstepensjonen skal øke. Jeg håper regjeringspartiene vil stå for det de lovet før valget. De vil få et bedre selskap i SV om de vil være med å gjøre noe med de økte forskjellene og få opp minstepensjonen.

Forslaget SV vil legge fram for Stortinget går konkret ut på en økning i minstepensjonen for enslige, gifte og samboende på 4.000 kroner i året.

Arbeiderpartiet skriver i sitt program at de vil øke minstepensjonen for enslige med 4.000 kroner i året, mens Senterpartiet skriver at de vil «sette av en egen pott til bedring av minstepensjonene i det årlige trygdeoppgjøret».

– Trygghet

I mai varslet regjeringen at de i årets trygdeoppgjør vil innføre en økning i alderspensjonen på 3,53 prosent fra 1. mai i år, men 4,12 prosent på årsbasis.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sa da at oppgjøret er i tråd med Stortingets vedtak om at pensjonen skal reguleres som et gjennomsnitt av lønnsvekst og prisvekst. Dette ble vedtatt i mars i år.

– Det gir en trygghet for den enkelte i hvordan egen pensjonsopptjening og pensjon vil utvikle seg over tid, sa Persen til NTB.

Trygdeoppgjøret skal nå legges fram for Stortinget som deretter vil gjøre vedtak. De 4.000 kronene SV foreslår vil komme på toppen av det regjeringen har foreslått.

Bekymret

Bergstø mener at modellen for regulering som Stortinget vedtok i mars – som Ap, Sp og Høyre sikret flertall for – går urettferdig utover minstepensjonistene. SV la selv fram et forslag om gradvis opptrapping av minstepensjonen, noe de ikke fikk flertall for.

Annonse
Annonse

– Jeg er bekymret for minstepensjonistene. Mange må snu på kronene nå som prisene på mat, drivstoff og energi har gått såpass opp. Mange står over varme måltider og sparer på det som er nødvendig i livet, sier Bergstø.

– Men vil en økning på 4.000 kroner i året, altså litt over 300 kroner i måneden, være nok til å dekke opp for de økende prisene?

– Nei, det vil den ikke. Det vil ikke være nok, men det er en start. Vi har tidligere kommet med et forslag som var betydelig større, men det fikk vi ikke gjennomslag for. Men for å få ned forskjellene og for å øke minstepensjonen må man starte en plass, slår Bergstø fast.

Avventer rapport

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, sier partiet deler ambisjonen om å heve minstepensjonen – men at de vil avvente Pensjonsutvalgets rapport.

Utvalget ble nedsatt i 2020 for å evaluere pensjonsreformen fra 2011, og ledes av konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted.

– Rapporten leveres i slutten av juni, og har blant annet som mandat å se på minstepensjonen. Så vil kommisjonens rapport bli fulgt opp av både regjering og Storting, sier Arnstad.

Heller ikke Arbeiderpartiet vil umiddelbart stille seg bak SVs forslag, ifølge arbeidspolitisk talsperson Tuva Moflag.

– Regjeringen har stadfestet i Hurdalsplattformen at vi vil øke minstepensjonen. Dette må sees i sammenheng med andre prioriteringer, og hører hjemme i de ordinære budsjettprosessene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse