Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
22 august 2022 12:04
Del på Facebook
Lav vannstand i Rosskreppfjorden er en innsjø i Sirdal og Valle kommune i Agder.Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Lav vannstand i Rosskreppfjorden er en innsjø i Sirdal og Valle kommune i Agder.Foto: Ørn E. Borgen / NTB

NVE konkluderer med at EØS-avtalen tillater regjeringen å begrense strømeksporten av hensyn til forsyningssikkerheten – men ikke for å få ned strømprisene.

– EØS-avtalen åpner for eksportrestriksjoner når relevante hensyn tilsier det. Etter vårt syn er forsyningssikkerhet et slikt relevant hensyn, mens beskyttelse mot høye priser ikke er det, sier direktør Kjetil Lund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

annonse

Åpner for å begrense krafteksporten

Regjeringen har bedt reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) om å vurdere handlingsrommet for eventuelle tiltak for å begrense kraftoverføringen til utlandet. Bakteppet er tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser.

Mandag sendte RME sin vurdering til Olje- og energidepartementet (OED).

Der går det fram at dersom en slik begrensning skal være lovlig, må den være egnet til å bedre forsyningssikkerheten, og den må være forholdsmessig – altså må den ikke gå lenger enn det som er nødvendig for å oppnå tilstrekkelig forsyningssikkerhet.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har tidligere åpnet for å begrense krafteksporten fra Norge når magasinfyllingen faller under et visst nivå.

annonse

Advarer mot mottiltak

Ifølge Kjetil Lund i NVE er det flere usikkerhetsmomenter knyttet til å begrense krafteksporten til utlandet.

– Dersom en eventuell norsk eksportrestriksjon fører til mottiltak fra andre land, kan virkningen bli at forsyningssikkerheten vår svekkes, snarere enn styrkes, sier han.

Det er også viktig at en eventuell eksportrestriksjon ikke stimulerer til økt kraftproduksjon, som også vil kunne svekke forsyningssikkerheten vår, understreker Lund.

– Dersom tiltaket for eksempel skal innføres på et gitt tidspunkt eller for en bestemt fyllingsgrad, kan det gi produsenter insentiv til å produsere mer før restriksjonen inntreffer enn de normalt ville gjort, sier han.

Lund tror en mer begrenset ordning lettere vil kunne vurderes som legitim enn en mer omfattende ordning.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

jon ingar eik 2 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
Ja Møreaksen er tidenes skandale, men følle prosjektet og den enda lengre omveien Hafast er mange ganger verre som ett ...
@Terje G. FinnøyDen raskeste veien er Møreaksen. Omveien er Romsdalsaksen, som også gir minst vei for pengene. Dine referanser til rette linjer ...
@Terje SundsbøMed dine uttalelser så sår du nettopp tvil om integriteten og seriøsiteten til Norstat.Og det samme gjelder vedr. KS2/del. 1 ...
@Terje G. FinnøyDet tragikomiske er det cel du som stpr for, men  flott at du nå benytter de samme referanser til SMP ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
@Rolf Erik PedersenDu lyver så det renner av deg. Jeg har aldri påstått at 80% er for Møreaksen. Jeg har vist til ...
Terje G. Finnøy 18 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDette nærmer seg en tragikomedie. Der det er forunderlig hvordan du vrir og vender, der du tilpasser din tillit/ikke tillit ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte