Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 januar 2023 07:42
Del på Facebook
Visestatsminister Robert Habeck under sitt besøk på Herøya fredag. Olje- energiminister Terje Aasland (t.v.) og næringsminister Jan Christian Vestre (t.h.) var også med Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Visestatsminister Robert Habeck under sitt besøk på Herøya fredag. Olje- energiminister Terje Aasland (t.v.) og næringsminister Jan Christian Vestre (t.h.) var også med Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens regjeringen jubler for hydrogenplaner, skriver forskningsminister Ola Borten Moe på Facebook at planene er «lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig».

Oppdateringen fra Borten Moe ble lagt ut fredag ettermiddag, få timer etter at to statsråder og den tyske visestatsministeren besøkte Herøya Industripark for å kunngjøre Nel og Statkrafts storsatsing på elektrolysører og hydrogenproduksjon, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Annonse
Annonse

Tysklands visestatsminister Robert Habeck, olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på besøket på Herøya.

– Om Statkraft sammen med Nel lykkes med å etablere 2 gigawatt (GW) elektrolyse av hydrogen i Norge tilsvarer det en energimengde på cirka 17,5 TWh, eller om lag 12–13 prosent av all kraftproduksjon i Norge.

– Med 75 prosent energitap er det 14 TWh, eller 10 prosent av all norsk kraftproduksjon rett i dass. Det er etter mitt skjønn lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig, skriver Ola Borten Moe (Sp) om Statkrafts hydrogenplaner.

Annonse
Annonse

Kommunikasjonsansvarlig i Statkraft, Geir Fuglset, sier til TU at målet om 2 GW elektrolysekapasitet ikke bare dreier seg om Norge, men også inkluderer planer de har i en rekke andre land i Europa, som Storbritannia, Sverige og Tyskland.

– Så tallet blir litt annerledes enn det Moe sier. Dette skal også skje i et scenario med langt mer fornybar produksjon enn i dag. Det vil utvikles parallelt, sier Fuglset.

Han sier videre at hydrogenet skal brukes til å erstatte fossile kilder i industriprosesser og transport som er vanskeligere å elektrifisere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 16 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse