Torsdag om én uke går våpenamnestiet i Norge ut. Etter dette kan personer som har ulovlige våpen, bli straffet.
– Ulovlige våpen kan komme i feil hender og ende i kriminelle miljøer. Jeg er glad disse våpnene nå er borte fra et potensielt ulovlig marked og ikke kan gjøre skade, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Torsdag besøkte hun politiets lager i Oslo.
– Jeg oppfordrer alle som har ulovlige våpen, til å levere dem til politiet nå. Du risikerer ikke straff, og sammen kan vi forebygge ulykker og bekjempe kriminalitet, sier justis- og beredskapsministeren.
Våpen fra andre verdenskrig
Regjeringen innførte våpenamnestiet 1. januar 2023. I løpet av de fire første månedene har politiet fått inn 8.103 våpen. Det er flere enn under hele det forrige våpenamnestiet i 2017.
– Mange er nok også lettet over å bli kvitt våpen som kanskje stammer fra arv eller dødsbo. Vi ser at det kommer inn svært gamle våpen, blant annet maskingevær fra 2. verdenskrig, sier Mehl.
Har man ulovlige våpen 1. juni 2023, kan man bli straffet. Strafferammen for ulovlig befatning med skytevåpen er bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Grovere tilfeller straffesmed fengsel i inntil seks år.
Gjelder flere typer våpen
Amnestiet gjelder også for ammunisjon og for ulovlige våpen som ikke er skytevåpen, som for eksempel elektrosjokkvåpen, ulovlige kniver og tåregass. Når våpenet er innlevert, kan du søke om å få erverve det lovlig, få tillatelse til å selge det eller få deaktivert våpenet slik at det blir ubrukbart og kan beholdes.
Hvis du har eksplosiver, sprengstoffer, granater, krutt eller fyrverkeri, er det viktig at du ikke tar med disse til politiet selv. Da må du heller kontakte politiet på telefon.
Flest i Trøndelag
Antall våpen som så langt er levert inn per politidistrikt.
Agder – 542
Finnmark – 104
Innlandet – 1.125
Møre og Romsdal – 571
Nordland – 179
Oslo – 1449
Sørvest – 102
Sørøst – 422
Troms – 102
Trøndelag – 1.474
Vest – 817
Øst – 1.167
Sysselmesteren på Svalbard – 49
(©NTB)