Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 juli 2024 09:07
Del på Facebook
Arkivbilde av Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen. Hoppet i handelsbalansen skyldes at eksporten av naturgass var lavt i juni 2023. Nå er både eksportvolumet og gassprisene høyere enn fjoråret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Arkivbilde av Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen. Hoppet i handelsbalansen skyldes at eksporten av naturgass var lavt i juni 2023. Nå er både eksportvolumet og gassprisene høyere enn fjoråret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Handelsoverskuddet i første halvår var på 365 milliarder kroner, det tredje høyeste noen gang. – Det viser at verden trenger våre varer, sier økonom.

I juni endte handelsoverskuddet på 61,7 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en oppgang på 36,1 prosent fra juni 2023.

Annonse
Annonse

Hoppet skyldes at eksporten av naturgass var lav i juni 2023. Nå er både eksportvolumet og gassprisene høyere enn fjoråret.

Verdien av naturgasseksporten endte på 45,8 milliarder kroner i juni, som er 44,2 prosent høyere enn juni i fjor. Arbeidene med å reparere en gassrørledning mellom Norge og Storbritannia bidrar også til høyere gasspris i juni, skriver SSB.

Fall i importverdien

Importverdien endte på 84,5 milliarder kroner i juni 2024, som er en nedgang på 10,1 prosent fra i fjor.

Årets nedgang skyldes blant annet at det i juni fjor ble importert skip for 3 milliarder kroner. Samtidig faller verdien på flere importvarer, blant annet industrimaskiner, malmer og klær.

Annonse
Annonse

Knallbra tall

Seniorrådgiver i SSB Jan Olav Rørhus understreker at handelsoverskuddet er høyt.

– Med unntak av de to ekstraordinære årene i 2022 og 2023, da norsk eksport av gass var på sitt aller sterkeste, ser vi nå at handelsoverskuddet i første halvår av 2024 er et godt knepp opp fra tidligere år, sier Rørhus.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener tallene er stabilt høye, men på linje med forventningene til Norges Bank.

– Dette er knallbra tall igjen, handelsoverskuddet er som vanlig enormt høyt. Eksport-tallene understreker at vi er heldig stilt, og at verden trenger våre eksportprodukter, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 3 dager siden Våre folkevalgtes lojalitet, kun et spill for galleriet?
Dette bør bli en av valgkampsakene neste år. Bra innlegg.
Norge bør si opp EØS-avtalen. Vi har Efta avtalen og forholde oss til. Vi må sette ned foten og ikke ...
Bjørn Ove Angvik 13 dager siden Kristiansund knyttes til Hitra og Frøya med ferje
Det er utrolig mye vassing i graut i denne saken om ferge Hitra -Aure. Hvem holder tilbake? Fylkeskommunen?  Dette kan ...
Terje Sundsbø 13 dager siden Fergefri E39 – forutsigbar samferdselspolitikk
Ferger er miljøverstinger. De har et enormt energiforbruk grunnet stor vannmotstand.Elbiler som kjører fergefritt er en miljøvinner.
Terje Sundsbø 16 dager siden Fergefri E39 – forutsigbar samferdselspolitikk
Alle meningsmålinger viser at folket ønsker å reise fergefritt. Det inkluderer også de som foretrekker Romsdalsaksen, en fergefri kryssing av ...
@Terje SundsbøOg?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse