Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Artikkel
20 oktober 2024 16:35
Del på Facebook
Foto: Stas Knop / Pexels
Foto: Stas Knop / Pexels

Natt til søndag 27. oktober er det slutt på sommertiden, og klokken skal stilles en time tilbake. Næringsminister og ansvarlig for Justervesenet og dermed tiden, Cecilie Myrseth, oppfordrer alle til å bruke tiden godt.

– Det går godt i Norge, vi ser investeringsrekord, eksportrekord og lav arbeidsledighet, men det må ikke bli en hvilepute. Vi må fortsatt se fremover. Nå får alle en time ekstra, den håper jeg brukes godt, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Skal vi ikke snart slutte å stille klokka?

Mange lurer på hvor lenge vi skal fortsette med sommertid og vintertid. I 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid. Imidlertid har EU ennå ikke konkludert i saken, og det er uklart når det vil skje.

Europaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet. Saken er fortsatt til behandling.

– Vi ser til EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Det gjør vi av flere hensyn, men det er klart at det vil være en fordel for næringslivet å ha samme tid som våre nærmeste naboland, sier Myrseth.

Spørsmål og svar om sommertid og vintertid

Hvorfor stiller vi klokka?
Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

Risikerer vi at alle land i Europa får forskjellig tid dersom sommertidsdirektivets oppheves?
Svært mange land i EU/EØS-sonen følger tidssonen sentraleuropeisk tid. Når forslaget legger opp til at hvert medlemsland skal velge om de vil videreføre vintertid som normaltid, eller velge sommertid som ny normaltid innebærer dette risiko for økte tidsforskjeller i EU.

Hva gjør nabolandene våre?
Sverige, Finland og Danmark har sommertidsordning i dag. Russland og Island har ikke.

Hva er sommertid, vintertid og normaltid?
Norsk normaltid (også kalt vintertid) er en time foran den såkalte UTC-tid. UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året.

Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning.

Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt fra klokken 02.00 (UTC + 1 time) siste søndag i mars til klokken 03.00 (UTC + 2 timer) siste søndag i oktober.

Hvor lenge har Norge hatt sommertid?
Norge hadde sommertid første gang i 1916, deretter 1940–45, 1959–1965 og så hvert år siden 1980. (Kilde: Store norske leksikon)

Hva er de gode huskereglene for hvilken vei klokka skal stilles?
En god huskeregel kan være at på våren ser man fram til sommeren, og stiller dermed klokken fram mot sommeren. På høsten lengter man tilbake til sommeren, og stiller klokken tilbake mot sommeren.

Eller man kan si at man alltid stiller klokken mot sommer. Én time fram på våren og én time tilbake på høsten.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Trist og se at man igjen dessverre fikk rett. Gang etter gang har det skjedd.... ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
For å sitere en greinalaus Stortings- og fylkespolitiker: "Ferger koster det det koster". Han aner absolutt ikke hva fergedriften koster. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøMed ei dobling av kostnaden fram mot ei eventuell sluttføring i 2040 er det relativ enkel matematikk. Så er spørsmålet ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at du antar at bompengene t/r Vik-Molde blir kr. 1.000,- med Møreaksen. Tiden vil vise hvor mye du ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSlik eg tolkar utrekninga er satsane basert på 2022 prisar etter P50 kalkyle. Så kan det vere at prisauke utover ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrBompengesatsene som KS2-analysen opererer med er basert på at alle kostnadsøkninger utelukkende finansieres med bompenger. Altså ikke en bompengeandel på ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse