Miljødirektoratet har publisert en pressemelding om en ny rapport fra Det internasjonale naturpanelet (IPBES). Rapporten presenterer 71 konkrete tiltak for å løse de sammenkoblede krisene knyttet til klimaendringer og naturmangfoldstap.
Den understreker de alvorlige konsekvensene av å ikke takle disse problemene, blant annet økte kostnader for matsikkerhet, helse og vannforsyning. Rapporten fremhever behovet for samarbeid på tvers av sektorer og bærekraftige løsninger, som naturrestaurering og et mer bærekraftig kosthold, for å oppnå positive resultater.
Det internasjonale naturpanelet (IPBES) understreker at klima- og naturkrisen er to sider av samme sak. Rapporten, utarbeidet av 165 ledende eksperter fra 57 land, fremhever at tap av natur og klimaendringer forsterker hverandre negativt. Begge krisene er menneskeskapte og har alvorlige konsekvenser for de godene naturen gir oss, inkludert matsikkerhet, rent vann og god helse.
Noen av de viktigste tiltakene
- Bevaring av eksisterende natur
- Restaurering av ødelagt natur, som for eksempel åpning av lukkede bekkeløp i byer og gjenoppbygging av myr, skog og annen natur
- Reduksjon av forurensning både i vann og på land
- Bekjempelse av klimaendringer
- Tilpasning av samfunnet til et endret klima
- Overgang til et mer bærekraftig kosthold som krever mindre areal, reduserer klimautslipp og sikrer rimelig tilgang til sunn mat
Samarbeid på tvers
Samarbeid på tvers av sektorer er avgjørende for å lykkes. Rapporten advarer mot å håndtere krisene isolert, da dette ofte forsterker problemene. I stedet kreves det en helhetlig tilnærming som tar hensyn til sammenhengen mellom naturmangfold, matsikkerhet, vannkvalitet, helse og klima.
Hvorfor har verden ikke lykkes med å løse klima- og naturkrisen til nå?
En av hovedårsakene til at verden ikke har lykkes med å løse klima- og naturkrisen er manglende fokus på de underliggende årsakene. Ifølge Siri Eriksen, en av de norske forskerne som bidro til rapporten, investerer verden i aktiviteter som undergraver naturen. Dette økonomiske systemet driver krisene fremover, og mangelen på investeringer i naturen vil bli svært kostbart på sikt, både økonomisk og for velferd og livskvalitet.
Hva vil skje i Norge i forbindelse med rapporten?
Miljødirektoratet planlegger et nasjonalt møte om rapporten våren 2025 for å diskutere rapportens betydning for Norge.