Den nye MS-medisinen Okrelizumab (Ocrevus) vil koste 200 millioner kroner å innføre og blir for dyr for Norge, som sier nei. Beslutningen møter reaksjoner.
– Vi sier nei til Okrelizumab ut fra den totale kostnaden dette ville medføre for spesialisthelsetjenesten, det er snakk om økte kostnader på om lag 200 millioner kroner, sier Stig Slørdahl, administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, til Dagens Medisin.
Okrelizumab omtales som en videreutvikling fra medisinen Rituksimab, som er en gammel kreftmedisin som er mye billigere. Beslutningsforumet mener at det ikke er stor forskjell på virkningene av behandling med de to medisinene.
Vil ha metodevurdering
– Derfor har vi bestilt en fullstendig metodevurdering fra Folkehelseinstituttet som forventes ferdig i mars 2019, sier Slørdahl.
Medisinen som blant annet MS-forbundet og en rekke leger ønsker godkjent, er for behandling av de dårligste pasientene med multippel sklerose, såkalt primær progressiv multippel sklerose (PPMS).
– Trist dag
– Dette er en svært trist dag for norske MS-pasienter. Ocrevus er den første godkjente medisinen som i betydelig grad bremser utviklingen av sykdommen både innen attakkvis og primær progressiv MS, sier administrerende direktør Rajji Mehdwan i Roche Norge i en kommentar. Det er Roche som er produsent av medisinen.
Mehswan peker på at Statens legemiddelverk allerede i mai konkluderte med at medisinen sannsynligvis er kostnadseffektivt innen begge indikasjoner av MS.
Også MS-forbundet er skuffet over avgjørelsen.
– Har ventet i 20 år
– Vi er skuffet, særlig over beslutningen om å si nei til Ocrevus for pasienter med den mest alvorlige formen av sykdommen, primær progressiv MS. De har ventet på en bremsemedisin i 20 år. Når det endelig kommer en medisin som kan utsette utviklingen av uførhet, settes de på venteliste ved sykehusene. Nå kan ventingen bli lang, sier generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet til NTB.
– Vi mener Beslutningsforum snarest må vurdere dette på nytt. En medisin som utsetter forverring av sykdommen, vil betale seg i det lange løp når pasientene kan stå lenger i arbeid og klare seg lenger uten hjelp hjemme, sier hun.
Ocrevus er foreløpig godkjent i 68 land og hittil har over 70.000 pasienter fått behandling.
(©NTB)