Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 august 2019 10:25
Del på Facebook
– Det er første gang oljefondet er på over ni tusen milliarder kroner, sier nestleder Trond Grande i oljefondet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Det er første gang oljefondet er på over ni tusen milliarder kroner, sier nestleder Trond Grande i oljefondet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljefondet var verdt 9.162 milliarder norske kroner ved utgangen av andre kvartal. Avkastningen ble på 256 milliarder norske kroner, en økning på 3 prosent.

– Dette er den høyeste fondsverdien vi har hatt ved utgangen av et kvartal, og en effekt av veldig god avkastning de siste fire-fem årene. Mer enn halvparten av verdien på fondet er avkastning vi har fått på pengene som er plassert, sier nestleder Trond Grande i oljefondet.

I andre kvartal var oljefondets avkastning på aksjer på 3 prosent, investeringene i eiendom ga en avkastning på 0,8 prosent og avkastningen på obligasjoner endte på 3,1 prosent. Oljefondets samlede avkastning ble 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen.

Resultatet for Statens pensjonsfond utland, som er det egentlige navnet på oljefondet, ble presentert av Grande og visesentralbanksjef Egil Matsen i Norges Bank i bankens lokaler onsdag.

Varsler svingninger

Nå understreker både Matsen og Grande at man må være forberedt på svingninger i tiden framover.

– Mye av dagens store verdi på fondet er et resultat av avkastning som er kommet i løpet av ikke så veldig mange år. Det er viktig å understreke at det har gått opp mye, men det er også mulighet for fall. Det er også et viktig budskap vi har, at man må være forberedt på svingninger, sier visesentralbanksjefen.

Dermed kan naturligvis sjefene i oljefondet og Norges Bank ikke si når det kan bikke neste rekord, på 10.000 milliarder norske kroner.

– Det er selvfølgelig mulig å nå 10.000 milliarder, men det er også mulig at fondets verdi faller til 8.000 milliarder, sier Grande.

Uro i økonomien

Uro i økonomien og handel dempet aksjeavkastningen i begynnelsen av andre kvartal, mens pengepolitikken i utviklede markeder bidro til oppgangen mot slutten.

Siden den tid har det vært nye, bratte fall på børsene og uro i økonomien, knyttet blant annet til handelskrigen mellom USA og Kina. Nestleder Trond Grande hevder likevel at oljefondet ikke gjør særskilte disposisjoner basert på geopolitiske hendelser.

– Vi har ikke noe spesielt syn på om det er uro eller ikke. Det er nettopp det med å være en langsiktig investor, at man skal kunne stå gjennom svingninger. Hvis du ikke tåler det, så er du ikke en langsiktig investor, sier han.

Nye kroner

Oljefondet har fått satt inn 6 milliarder ferske oljekroner fra Finansdepartementet. Nivået på innskuddet er det samme som i første kvartal.

Det meste av fondet er investert i aksjer (69,3 prosent) i forskjellige selskaper verden over. En annen del er investert i obligasjoner (28 prosent), som er lån til forskjellige stater og institusjoner, og den siste delen er investert i eiendommer (2,7 prosent).

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse