Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 august 2019 12:12
Del på Facebook
Equinors havvindpark Hywind Tampen kan nå bli realisert. Bildet er av den norskeide havvindparken Sheringham Shoal utenfor Norfolk i England. Foto: CHPV / Scira Offshore Energy / NTB scanpix
Equinors havvindpark Hywind Tampen kan nå bli realisert. Bildet er av den norskeide havvindparken Sheringham Shoal utenfor Norfolk i England. Foto: CHPV / Scira Offshore Energy / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten gir flere hundre millioner kroner til Hywind Tampen, Equinors prosjekt med elleve flytende havvindmøller midt i Nordsjøen, ifølge Teknisk Ukeblad.

Statlige Enova har invitert til pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag, og temaet er Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen.

Enova opplyser at det ikke vil bli gi noen kommentarer før pressekonferansen, men ifølge Teknisk Ukeblads kilder går staten inn med støtte på flere hundre millioner kroner for å realisere flytende havvind i Norge.

Blant dem som vil være til stede på pressekonferansen torsdag, er statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

De øvrige som vil presentere prosjektet, er statssekretær Richard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet, administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova og Pål Eitrheim, som er konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor.

5 milliarder kroner

Equinor presenterte prosjektet i august i fjor. Møllene skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Hver mølle skal bære en turbin med effekt på 8 MW. Til sammen vil parken ha en effekt på 88 MW.

Parken er budsjettert til å koste 5 milliarder kroner. Equinor har søkt om 2,5 milliarder kroner i støtte fra Enova for å bygge parken, og det er ventet en investeringsbeslutning i løpet av året.

Kritikk og støtte

Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag har begge bemerket i høringsuttalelser at Hywind Tampen kommer i konflikt med viktige fiskeområder.

– De legger større beslag på areal enn de behøver, sa seniorrådgiver Sonja Elin Kleven Jakobsen i Norges Fiskarlag til Teknisk Ukeblad i februar i år.

Rådgiver Bård Aarbakke i Fiskeridirektoratet viste til at mølleparken vil dekke et havområde på 9 kvadratkilometer på overflaten, og opp til 22 kvadratkilometer med forankringssystemer på havbunnen.

– Legges det opp mot Snorrefeltet i stedet, på samme kote, så er det ikke til hinder for noe fiske. Nå er det planlagt midt mellom de to oljefeltene Snorre og Gullfaks. Her kommer det i konflikt med trålingen, sa han.

Fremskrittspartiets energipolitisk talsmann Terje Halleland er av en annen oppfatning.

– Dersom dette stemmer, er jeg veldig fornøyd med at det nå ser ut til at Enova støtter det prosjektet som har kommet lengst i utviklingen av norsk havvind. Hvis disse planene blir realisert, er det viktig at prosjektet inkluderer hele verdikjeden slik at hele kompetansen til norsk industri løftes, sier han til NTB.

Fakta om den flytende havvindparken Hywind Tampen

  • Hywind Tampen skal forsyne Gullfaks- og Snorre-feltene i Nordsjøen med strøm.
  • Prosjektet kan gi mer enn 200.000 tonn i reduserte CO2-utslipp i året, tilsvarende utslippene fra 100.000 personbiler.
  • Parken vil bestå av elleve vindturbiner med en samlet kapasitet på 88 MW.
  • Turbinene vil årlig produsere 384 GWh med fornybar kraft.
  • Statsforetaket Enova ga torsdag tilsagn om støtte på rundt 2,3 milliarder kroner.
  • Tilsagnet må først godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA og er avhengig av å bli godkjent av Olje- og energidepartementet.
  • Equinor og partnerne legger opp til en mulig investeringsbeslutning for Hywind Tampen i høst.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte