Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
29 september 2019 14:58
Del på Facebook
Den politiske høsten starter for alvor når finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett mandag 7. oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Den politiske høsten starter for alvor når finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett mandag 7. oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimakrise, syriabarn, båtmigranter, pelsdyrbønder, nye forsvarsplaner og budsjettlekkasjer som må betales. Denne politiske høsten har mye å by på.

Tirsdag trer Stortinget sammen og konstituerer seg. Den høytidelige åpningen av det 164. storting skjer onsdag og samler stortingsrepresentantene, hele regjeringen og kongehuset i en offisiell seremoni.

Under Stortingets åpning leser kongen trontalen, som er planene for regjeringens politikk det kommende året. Trontaledebatten, om regjeringens politikk, hovedprioriteringer og politiske profil, holdes torsdag og fredag.

Den politiske høsten starter for alvor når finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 mandag 7. oktober.

Løst på bakrommet

Budsjetthøsten vil imidlertid bli annerledes i år, siden det for første gang siden 2013 er en flertallsregjering som legger fram budsjettet. Forhandlingene er dermed unnagjort på bakrommet.

Opposisjonen venter likevel spent på dokumentene, og Sps parlamentariske leder Marit Arnstad er spesielt opptatt av hvem som skal betale regningen for alle lekkasjene som kom i valgkampen.

– Skal de gjøre noe upopulært, er det denne høsten de har. Neste år er det et valgkampbudsjett, sier hun til NTB.

Nye forsvarsplaner

  1. oktober kommer forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen med sitt fagmilitære råd. Der skisserer han hva han mener regjeringen bør stille opp med i neste langtidsplan for Forsvaret.

Bruun-Hanssen har varslet at han vil gå inn for å ruste Forsvaret betydelig opp fra dagens nivå, som han mener er «under minimum» etter fregatten Helge Ingstads forlis. Men harde diskusjoner om pengebruk, baser og lokalisering er utvilsomt i vente.

Regjeringens klimasatsing er en annen sak som vil rulle gjennom høsten. Venstresiden vil holde fanen høyt, og Norge skal melde inn nye mål til FN tidlig neste år. Norge skal også utarbeide en lavutslippsstrategi fram mot 2050, og dette er saker som griper inn i alle sektorer.

Syriabarn og asyldugnad

Hva som skal skje med norske kvinner som reiste til Syria under IS-styret, men som nå vil tilbake til Norge, er en annen sak under utvikling. Mange av kvinnene har også fått barn.

Regjeringen har hittil hentet hjem fem foreldreløse barn, men KrF krever at både barn og mødre hentes hjem. Venstre ønsker å hente ut barn, men om nødvendig også mødre.

Samtidig ønsker Venstre at Norge deltar i en europeisk dugnad for fordeling av asylsøkere som kommer til Europa over Middelhavet. Men Frp er avventende, og en vanskelig debatt kan være i kjømda om hvor mange Norge eventuelt skal ta imot hvis vi blir med.

Pelsdyr og rovdyr

Også avviklingen av pelsdyrnæringen blir det mer bråk om. Frp er misfornøyd med sin egen regjerings forslag til kompensasjon til pelsdyrbønder som fratas levebrødet.

Også at ulven yngler som aldri før i Norge, skaper politisk splid og bringer Frps ønske om å skyte mer ulv på kollisjonskurs med Venstres restriktive linje. Rovviltnemndene vil felle tre ulveflokker innenfor ulvesonen til vinteren, men forslaget blir påklaget fra begge sider.

Til slutt må miljøminister Ola Elvestuen (V) skjære gjennom, noe som normalt ikke skjer før pepperkakene er i boks og julenissen har fylt opp sekken.

Samtidig vil verdenspolitikken sette preg på den politiske debatten i Norge. Britene skal forlate EU 31. oktober, et brudd som kan bli hardt og brutalt hvis det skjer uten enighet, men som også kan bli utsatt på nytt. Og i EU skal et nytt lederskap tiltre, med nye prioriteringer som vil få betydning for Norge.

Fakta om Stortingets åpning

  • Stortinget trer sammen og konstituerer seg 1. oktober.
  • Den høytidelige åpningen av det 164. storting finner sted tirsdag 2. oktober kl. 13.00. Kongen står for åpningen, etter prosedyrer som er nedfelt i Grunnloven.
  • Under åpningen holder kongen en tale – trontalen – noe Grunnloven foreskriver. Trontalen er skrevet av regjeringen. Den inneholder regjeringens programerklæring for det kommende året.
  • Etter dette leser en representant for regjeringen opp en melding om rikets tilstand. Det er tradisjon for at denne er skrevet på nynorsk og blir lest av det yngste regjeringsmedlemmet.
  • Ettersom Grunnloven bestemmer at ingen deliberasjon eller drøftelser kan finne sted i kongens nærvær, må kongen ha forlatt bygningen før Stortinget kan vedta at trontalen og beretningen om rikets tilstand skal tas opp til behandling, og møtet kan heves.
  • Onsdag 3. og torsdag 4. oktober blir det holdt trontaledebatt, om innholdet i trontalen.

(Kilde: Stortinget)

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse