Annonse
Annonse
REGN: Når vannet flyter på veien, er det svært viktig å tilpasse farten etter forholdene. FOTO: Jan Harry Svendsen / NTB
REGN: Når vannet flyter på veien, er det svært viktig å tilpasse farten etter forholdene. FOTO: Jan Harry Svendsen / NTB

Vannplaning er skumle saker, men det finnes noen gode råd for å unngå det.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Nokian Tyres, svarer nordmenn at de anser vannplaning som den tredje største faren på sommer- og høstveier, etter farlige forbikjøringer og fartsovertredelser.

Tall fra Sintef viser at vannplaning er en av de vanligste årsakene til ulykker i hastigheter over 50 kilometer i timen.

Vannplaning oppstår når det er så mye vann i veibanen at det bygger seg opp en «pute» av vann mellom dekket og underlaget. Når dette skjer, reagerer ikke lenger bilen på rattutslag.

Kjetil Røssel, dekkekspert i Nokian Tyres, har noen tips om hvordan man kan unngå havne i en slik situasjon:

  • Unngå de vannfylte hjulsporene i veien.
  • Juster hastigheten etter forholdene, og hold god avstand til bilen foran. Hvis det regner mye, kan det være lurt å sette av ekstra tid til turen og redusere farten.
  • Kontroller lufttrykket i dekkene. For lavt lufttrykk svekker bilens kjøreegenskaper, spesielt i ekstreme situasjoner. Anbefalt lufttrykk står som regel i siden på førerdøren eller i bilens drivstofflokk.
  • Sjekk at mønsterdybden på dekkene er gode nok. Mønsterdybden bør være på minst fire millimeter.
  • Det er alltid tryggest å kjøre når alle fire dekkene er i like god stand, men skulle det være forskjell i slitasje mellom dekkene foran og bak, bør de minst slitte dekkene alltid monteres på bakakselen.
  • Hvis du opplever vannplaning: Ta føttene av pedalene, og unngå rattutslag. Hvis du vrir rattet til høyre eller venstre, kan bilen brått få grep igjen, og det kan skje fort og plutselig når farten reduseres.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte