Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Tema
NTB
26 januar 2023 13:00
Del på Facebook
SNACKS ELLER MIDDAG: De sprø, gylne blomkålbukettene har mange bruksområder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SNACKS ELLER MIDDAG: De sprø, gylne blomkålbukettene har mange bruksområder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

At grønnsaker framstilles som kjøtt, kan være irriterende. Så hva skal vi kalle «hotwings» av blomkål?

«Cauliflower hotwings», «vegisterkake», «selleribiff» og «vegansk sylte». Flere av disse nyordene og betegnelsene har skapt harnisk i kommentarfeltene. Essensen i kommentarene er at kjøtt er kjøtt og ikke grønnsaker.

Jeg kan til dels være enig med kritikerne. Kan vi ikke heller omtale maten som det den er – framfor å late som en etablert kjøttrett har gjenoppstått som vegansk? Kan vi ikke slutte å bruke kjøttforkledning på gode, veganske retter som uansett forsvarer plassen sin på tallerkenen? Uansett er sammenhengen ofte altfor svak mellom grønnsakrettens smak og kjøttnavnet den smykker seg med.

Gode, nye veganske retter fortjener helt nye navn. Som ukas rett. Den går under navnet «cauliflower hotwings» og presenteres som regel som et vegansk alternativ til hotwings, altså kyllingvinger. Sammenligningen er forståelig: Blomkålbukettene kan ligne små kyllingklubber i fasongen. Og krydderne er de samme.

Men jeg sliter fortsatt med navnet. Mens vi pønsker ut et nytt, kan vi uansett lage og nyte retten – for den er skikkelig god! Utenpå er den sprø, inni er den varm og mør. Den er herlig saltet og krydret, og serveres med en feit og lett syrlig lime- og chilidipp. Tilberedningen tar litt tid, men det er verdt innsatsen.

Blomkål-hotwings kan brukes til snacks, fingermat, forrett, tilbehør eller som en hel middagsrett. Den er også fin som hovedråvare til taco, sammen med litt salat, avokado, salsa og rømme.

Selv om blomkål kanskje er aller mest egnet, kan du også bruke andre grønnsaker i denne oppskriften. Benytt gjerne flere sorter, som blandes inn i krydderrøren. Du kan også inkludere noen kokte kikerter. Slik får du en spennende grønnsakblanding med flere teksturer, ikke ulikt en indisk «pakora».

Vil du heller ha retten som tilbehør, er den god sammen med for eksempel et stekt kyllingbryst, en svinekotelett eller et bakt stykke hvit fisk.

Blomkål-hotwings med dipp

Ingredienser (2 personer)

annonse

1 blomkål
1 dl hvetemel
1 ts paprikapulver
1 ts hvitløkspulver
1 ts garam masala
en klype kajennepulver
0,5 ts ingefærpulver
1 ts salt
ca. 1 dl helmelk
8 ss japansk panko eller vanlig brødkrumme
4 ss majones
1 lime
1 ss szechuan salted black bean-saus (lao gon ma) eller sriracha-saus
olivenolje

Framgangsmåte

Trim blomkålen fri for stilk og blader. Kutt blomkålbuketter i serveringsporsjoner.

Bland melet og de tørre krydderne. Tilsett så melken, og rør dette sammen til en jevn røre. Juster melkemengden slik at røra får samme konsistens som en vaffelrøre.

Legg blomkålbukettene i en blandebolle. Om du har szechuan-sausen, kan du tilsette 2–3 spiseskjeer med oljen som ligger på toppen av glasset. Om du heller bruker sriracha-saus, kan du tilsette litt olivenolje.

Vend de oljede blomkålbukettene godt sammen med krydderrøren, så den ligger jevnt rundt alle bukettene. Strø til sist over brødkrumme, og vend alt forsiktig rundt.

Legg bukettene på et stekebrett med bakepapir. Bak i ovn på 180 grader i cirka 20 minutter, avhengig av ovnen og størrelsen på bukettene. De skal bli gylne og skikkelig sprø.

Rør sammen majones med saften av en halv lime og den spicy szechuan- eller sriracha-sausen. Smak til med salt om nødvendig.

Server blomkålen med dippen og noen limebåter.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte