Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
19 juli 2019 13:00
Del på Facebook
IDYLLISK VED KONGSVINGER: Her er prisantydningen 1.990.000 kr. Hvor mye hadde en tilsvarende hytte kostet på Hvaler? FOTO: Inviso
IDYLLISK VED KONGSVINGER: Her er prisantydningen 1.990.000 kr. Hvor mye hadde en tilsvarende hytte kostet på Hvaler? FOTO: Inviso

En idyllisk sommerhytte trenger ikke koste mange millioner. Så lenge du bytter bort fjell mot skog, og saltvann mot ferskvann.

Befolkningen i Norge er tilsynelatende delt inn i to grupper: De med hytte, og de som drømmer om hytte. Tidligere i år meldte Prognosesenteret at drøyt 100.000 nordmenn planlegger å kjøpe seg fritidseiendom, noe cirka 30.000 gjorde alvor av året før.

Men mens majoriteten av vordende hytteeiere ønsker seg til sjøen eller fjellet, er det kun 10 til 15 prosent som har innlandet som førstevalg, forteller partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye.

– Det er ikke til å bli helt klok på, sier han. – Disse objektene har ofte beliggenhet nær norske storbyer, er svært prisgunstige og kan tilby mye av den samme hytteopplevelsen som sjønære eiendommer. Likevel er trykket betydelig lavere i denne delen av markedet.

– Et skille

Sommerfavoritter som Hvaler i Østfold og Kragerø i Telemark har hyttepriser som for lengst har overgått gjennomsnittlig kjøpekraft. I skrivende stund resulterer et Finn-søk på førstnevnte område i bare én fritidseiendom med under to millioner kroner i prisantydning – av 27 totalt. Og i skjærgårdsriket Kragerø oversteg gjennomsnittlig hyttepris fem millioner kroner allerede i 2017. Bjørn Erik Øye hevder at det etter hvert har oppstått et skille mellom hva nordmenn i teorien ønsker seg av hyttelivet, og hva de i praksis kjøper.

– Mange uttrykker at de drømmer om en usjenert hytte i skogen et sted, en slags Lars Monsen-fantasi, men når det kommer til stykket klumper vi oss sammen i konsentrerte områder. Dette er som oftest steder med høy grad av komfort og infrastruktur. Ofte blir det mer som et hus eller en leilighet nummer. to enn hva vi tradisjonelt har ansett som hytteliv.

Overgangen til mer komfortorienterte fritidseiendommer har flere forklaringer, sier Øye.

– Folk bruker hyttene sine mer aktivt nå enn de gjorde før i tiden, rundt 50 dager per år i gjennomsnitt, som gjør at faktorer som kort reisetid, lettvint parkering og aktivitetstilbud rundt hytta blir avgjørende for mange. Spesielt gjelder dette for dem med barn og barnebarn. Når det er sagt, finner du mange innlandshytter med kort reisetid fra byene, uten at dette har noe stort utslag på verdien, sier han.

Modne for oppgradering

Det tar ikke mer enn en time med søking på Finn før vi sitter igjen med en lang liste bynære fritidseiendommer i innlandet, samtlige med en prisantydning fra to millioner kroner og nedover. Hyttesjef i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, oppfordrer alle med drøm om egen hytte – og et begrenset budsjett – til å ta en grundig titt på denne delen av markedet.

– Ikke langt fra Norges største byer får man den samme sommerfølelsen som ved sjøen til en brøkdel av prisen, sier hun. – På mange av disse eiendommene kan man fiske, bade, ha en båt og nyte en høy grad av privatliv, ofte for langt under to millioner kroner.

Vil du kjøpe en innlandshytte, bør du imidlertid regne med å legge inn litt arbeid, sier Krange.

– Disse hyttene er ofte bygget på 50- og 60-tallet, noe som gjør de fleste modne for en estetisk oppgradering. Men med enkle snekkerferdigheter, noen spann med maling og en gressklipper kan mange av disse stedene bli utrolig fine, sier hun. – Dette vil også gjøre dem langt mer aktuelle for fremtidig videresalg.

Har troen på innlandshytter

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret oppfordrer dem som vurderer innlandshytte, til å se på mer enn bare boligmassen.

– Tomten som hytta står på, er ofte mer spennende enn selve hytta, sier han. – Disse tomtene er i mange tilfeller helt unike, og har ofte større potensial for videreutvikling enn tilsvarende eiendommer i mer populære og konsentrerte hytteområder. I tillegg får du ofte en grad av privatliv i innlandet som vil være helt urealistisk langs sjøen eller på fjellet.

Markedet for innlandshytter er kanskje kjøligere enn både fjell og sjø, men fritidseiendom har uansett ikke vært et marked å spekulere i om du forventer stor avkastning, sier Øye.

– Vi kjøper sjelden hytter for å investere, slik mange har gjort med boliger. Vi kjøper dem for å bruke tid, være med familien og finne roen. Hvis du er forberedt på å måtte kjøre en halvtime til nærmeste alpinanlegg eller gå noen hundre meter fra parkeringsplassen til døra, ligger det mange kupp der ute.

Prognosesenteret har fortsatt troen på innlandshyttene, stadfester Øye.

– Jeg tror de kommer til å bli ganske aktuelle i årene som kommer, særlig nå som vi tilbringer mer og mer ferietid i eget land. I tillegg, for mange unge som mangler kapitalen til å eie enebolig i byene, kan en innlandshytte oppleves som en god erstatning. Det blir også stadig viktigere for folk å kunne bruke hytta hele året. Sjønære tomter står stort sett ubrukte i vinterhalvåret, mens innlandshytter ofte har like mye å tilby når snøen faller.

Priseksempler, innlandshytter

1: Fløyelsvik, Sandnes: 49 m² hytte fra 1952 med 1527 m² tomt og egen strandlinje. Prisantydning 1.350.000 kr

2: Vingersjøen, Kongsvinger: 70 m² hytte fra 1969 i vannkanten med 50 m² terrasse og 1099 m² tomt. Prisantydning 1.990.000 kr

3: Skiptvet, Østfold: 50 m² hytte fra 1965 på en odde ned mot Glomma, med 977 m² tomt. Prisantydning 1.290.000 kr

4: Mønstervika, Trøgstad: 37 m² hytte fra 1961 med 40 meters strandlinje mot Øyeren. 812 m² tomt og anneks. Prisantydning 850.000 kr

5: Svarstad, Lindsverkvannet: 67 m² hytte fra 1973 med usjenert tun. 1983 m² tomt og to annekser. Prisantydning 990.000 kr.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse