fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 oktober 2020 02:00
Samuel Houston. Foto: Wikimedia Commons
Samuel Houston. Foto: Wikimedia Commons

1836: Generalen og politikeren Sam Houston ble valgt til president i republikken Texas. Republikken hadde løsrevet seg fra Mexico gjennom den såkalte Texasrevolusjonen, som hadde brutt ut året før, og endt med at Houston og hans menn slo mexicanerne i et avgjørende slag ved San Jacinto i april 1836. I republikkens første presidentvalg vant den populære generalen en knusende seier med 77 prosent av stemmene. Han ble også valgt til republikkens tredje president i 1841. Etter innlemmelsen av Texas i Amerikas forente stater i 1845 satt Houston 13 år i senatet, og en periode var han også guvernør i Texas. Millionbyen Houston er oppkalt etter ham. Houston døde av lungebetennelse i 1863, 70 år gammel. Det fortelles at hans siste ord var henvendt til hans kone Margaret, og lød: «Texas, Margaret, Texas.»

1844: På denne datoen skulle Kristus vende tilbake fra himmelen for å dømme levende og døde, ifølge milleristbevegelsens beregninger. Bevegelsen var oppkalt etter den amerikanske baptistpresten William Miller, og hadde fra omkring 1840 vokst fra en beskjeden sekt til en nasjonal vekkelse. Miller hadde etter grundige studier av Bibelens profetier kommet fram til at Jesu gjenkomst ville inntreffe en gang i 1843 eller -44. Etter at en del aktuelle datoer hadde kommet og gått uten at noe skjedde, ble den endelige datoen fastsatt til 22. oktober 1844. Men også denne dagen passerte uten at dommedag opprant, og blant Millers tilhengere gikk dagen inn i historien som «Den store skuffelsen». I tiden som fulgte gikk mye av milleristbevegelsen i oppløsning. Miller selv skal ha ventet tålmodig på Jesu tilbakekomst til sin død i 1849.

1969: Det britiske rockebandet Led Zeppelin slapp sitt legendariske andrealbum, «Led Zeppelin II». Plata ble bandets første store hit i USA, og skjøv The Beatles’ «Abbey Road» ned fra toppen av Billboard 200. Siden har «Led Zeppelin II» figurert på en lang rekke lister over tidenes beste album. Med sine tunge, riffdrevne låter blir plata gjerne ansett som en forløper for heavy metal, og mange holder den også for Led Zeppelins fineste øyeblikk. Gitarriffet på åpningssporet «Whole Lotta Love» ble i 2014 kåret til rockehistoriens beste av BBCs radiolyttere. Som så mange av bandets plater, hadde også «Led Zeppelin II» et gåtefullt cover. Omslagsbildet av bandet var basert på et fotografi fra 1916 av det tyske flygeresset Manfred von Richthofen («Den røde baron») og hans jagerskvadron.

(©NTB)

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte