fbpx
Annonse
Annonse
Portrait of Alfred Nobel (1833–1896). Foto: Gösta Florman (1831–1900) / Wikimedia Commons
Portrait of Alfred Nobel (1833–1896). Foto: Gösta Florman (1831–1900) / Wikimedia Commons

1833: Alfred Nobel ble født i Stockholm. Nobel er kjent verden over som oppfinneren av dynamitten og stifteren av Nobelprisen. Mindre påaktet er hans karriere som skjønnlitterær forfatter. Nobel skal hele livet ha næret en hemmelig drøm om å slå igjennom som poet, og skrev dikt like til det siste. Blant hans litterære forbilder var romantiske poeter som Shelley og Byron. De fleste av Nobels dikt slumret i svenske arkiver i mer enn et århundre etter hans død, inntil et utvalg av dem ble publisert i 2006. I sitt siste leveår (1896) skrev Nobel også et tragisk drama i fire akter som han ga tittelen «Nemesis». Nobel døde før boka kom fra trykkeriet. Den senere erkebiskop Nathan Söderblom sørget for at nesten hele opplaget ble brent, etter eget utsagn for å beskytte Nobels gode rykte. «Nemesis» ble uroppført i Stockholm i 2005.

1966: 116 skolebarn mistet livet da den walisiske gruvebyen Aberfan ble rammet av en raskatastrofe. De store slagghaugene fra gruvedriften hadde tårnet seg opp på åsen over byen gjennom mange tiår. Klokken 09.15 om morgenen den 21. oktober løsnet 110.000 kubikkmeter slagg fra haugene og raste ned mot Aberfan, med en lyd som ifølge øyevitner lignet brølet fra et jetfly. Raset traff byens barneskole, der lærerne akkurat var i gang med morgenens opprop. Også 18 bolighus ble begravd av slaggmassene. Foruten de 116 skolebarna omkom 28 voksne, hvorav fem var lærere ved skolen. Et av de overlevende barna fortalte senere: «I lang tid etterpå gikk vi ikke utendørs for å leke, for foreldre som hadde mistet barna sine tålte ikke synet av oss. Vi visste hvordan det måtte føles for dem, og vi følte skyld fordi vi hadde overlevd.»

1969: Forfatteren Jack Kerouac døde av skrumplever i sitt hjem i Florida, 47 år gammel. Ved siden av Allen Ginsberg og William S. Burroughs blir Kerouac regnet som det største navnet i den såkalte beatgenerasjonen. Han debuterte i 1950 med romanen «The Town and the City», men det skulle bli Kerouacs andre roman som sikret ham udødelighet. «On the Road» (1957) skildret to vagabonder på reise gjennom USA, drevet av jazzmusikk, poesi, dop og lengsel etter mening med livet. Forfatteren skal ha skrevet førsteutkastet til romanen i løpet av en tre ukers raptus. Kerouac rakk å utgi ytterligere et tjuetall romaner, novelle- og diktsamlinger i løpet av sin levetid, men ingen av dem har oppnådd samme status som «On the Road».

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte