1951: Den såkalte «Johnny Bright-hendelsen» inntraff i Stillwater i Oklahoma. Under en collegekamp i amerikansk fotball ble den svarte quarterbacken Johnny Bright slått bevisstløs tre ganger av spillere på det helhvite motstanderlaget. Fotografen Don Ultang knipset en bildeserie av det tredje angrepet, som påførte Bright en brukket kjeve. Bildene av den rasistisk motiverte voldshandlingen fant veien til forsiden av magasinet Life og ble belønnet med Pulitzerprisen. Representanter for det angripende laget nektet likevel for at spillerne deres hadde begått noe regelbrudd. Først i 2005 ba Oklahoma State University offisielt om unnskyldning for lagets opptreden under kampen i 1951. Johnny Bright hadde da vært død i 22 år.
1955: «Well, I’m back.» Slik lyder den siste setningen i tredje bind av J.R.R. Tolkiens fantasyepos «Ringenes Herre», som kom ut 20. oktober 1955. Det var da gått 18 år siden forfatteren gjøv løs på det mastodontiske romanprosjektet. Skrivearbeidet hadde gått langsomt, ikke minst fordi det måtte foregå ved siden av Tolkiens arbeid som universitetsprofessor. Særlig det tredje bindet skal ha sittet langt inne for forfatteren. Tolkien omarbeidet slutten flere ganger, og brukte dessuten mye tid på et villnis av appendikser som han ønsket å ha med (hvorav flere ble utelatt av forleggeren). Han var heller ikke fornøyd med bokas tittel. Tolkien syntes «The Return of the King» (norsk tittel: «Atter en konge») røpet for mye av slutten, og foreslo at tredjebindet i stedet skulle hete «The War of the Ring». Det var Tolkiens forlegger som til sist overtalte ham til å beholde tittelen.
1973: Operahuset i Sydney ble innviet. Byggingen av verdens kanskje mest berømte operahus hadde ikke vært en enkel oppgave. Byggearbeidene overskred tidsplanen med 11 år, og kostnadene ble hele 14 ganger høyere enn budsjettert. Husets arkitekt, dansken Jørn Utzon, valgte å trekke seg fra prosjektet etter bitre uoverensstemmelser med Sydneys bystyre. Dette førte blant annet til at mange av Utzons opprinnelige ideer til interiøret aldri ble realisert. Utzon forlot Australia i 1966 for aldri mer å vende tilbake. Da han døde 90 år gammel i 2008, hadde han aldri sett den ferdige bygningen med egne øyne. The Sydney Opera House regnes som et av verdens mest betydelige arkitektoniske verker fra det 20. århundre.
(©NTB)