fbpx
Annonse
Annonse
George Mortimer Pullman. Foto: Wikimedia Commons
George Mortimer Pullman. Foto: Wikimedia Commons

1897: Sovevognens far, ingeniøren og industrimannen George Pullman, døde i Chicago. Pullman skal ha fått ideen til sine «rullende hoteller» etter en søvnløs natt på et togsete. Ideen var ikke helt ny, men Pullmans vogner kunne by på en komfort som passasjerene aldri hadde sett maken til. Hans genistrek var likevel å leie ut vognene – ikke selge dem – til jernbaneselskaper. De første kom på skinner i 1864. Snart var Pullmans luksuriøse spise- og sovevogner i trafikk over hele USA, og gikk kort og godt under betegnelsen «Pullmans». Vognene var i drift i mer enn et århundre. George Pullmans forretningstalent hadde også en vrangside. Han var beryktet for å betale luselønn til sine ansatte, og spesielt til Pullman-selskapets tusener av svarte koffertbærere.

1911: Roald Amundsen og hans ekspedisjon la ut på ferden mot Sydpolen fra basen Framheim i Antarktis. Lufttemperaturen var rundt 30 minusgrader. De fem mennene hadde med seg fire sleder med utstyr og 52 grønlandshunder innkjøpt ved Kongelige Grønlandske Handelsselskap i København. Ifølge Wikipedia var dagsrasjonene for mennene 40 kjeks (380 gram), 350 gram pemmikan (en blanding av tørket kjøtt, bær og fett), 40 gram sjokolade og 60 gram melkepulver. Mange av hundene ble slaktet og fortært under ferden. Da mennene vendte tilbake til Framheim 99 døgn etter at de forlot basen, hadde de tilbakelagt ca. 3000 kilometer på ski av hickory, og vært de første i verden på Sydpolen. 11 av hundene hadde overlevd turen.

1945: Dragartisten, skuespilleren og popsangeren Divine ble født i Baltimore. Divine bar døpenavnet Harris Glenn Milstead, og begynte å interessere seg for drag mens han arbeidet som damefrisør i begynnelsen av 1960-årene. Han møtte filmregissøren John Waters i 1965 og spillefilmdebuterte i Waters’ «Mondo Trasho» fire år senere. Gjennombruddet som skuespiller fikk han i «Pink Flamingos» (1970), en film Waters karakteriserte som «en oppvisning i dårlig smak». Med sitt spektakulære ytre og sin alt annet enn snerpete spillestil ble Divine en gjenganger i John Waters’ filmer på 1970- og 80-tallet. Mange vil særlig huske ham fra filmene «Polyester» (1981) og «Hairspray» (1988). I 1980-årene pleide han også en karriere som popsanger, i samarbeid med produsenttrioen Stock Aitken Waterman. Divine led gjennom store deler av livet av plager knyttet til overvekt. Han døde av kardiomegali (forstørret hjerte) i 1988, 42 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte