fbpx
Annonse
Annonse
«I forbudets dage i Norge 1925», humoristisk postkort med blant annet kanner for hjemmebrent. 1916-1927 var det i Norge forbud mot produksjon, import, transport, omsetning og skjenking av brennevin. Foto: utgiver: Wexahl, Horten / Nasjonalbiblioteket
«I forbudets dage i Norge 1925», humoristisk postkort med blant annet kanner for hjemmebrent. 1916-1927 var det i Norge forbud mot produksjon, import, transport, omsetning og skjenking av brennevin. Foto: utgiver: Wexahl, Horten / Nasjonalbiblioteket

1968: Den amerikanske friidrettsutøveren Bob Beamon gjorde sitt fantomhopp i lengde under OL i Mexico City. Beamons hopp målte 8 meter og 90 centimeter, og slo den gjeldende verdensrekorden med utrolige 55 cm. Det skal sies at Beamon hadde optimale forhold da han satte rekorden. Luftmotstanden i det høytliggende var Mexico City var relativt liten, og Beamon hadde to sekundmeters vind i ryggen under svevet – den høyeste tillatte medvind under lengdehopp. Ikke desto mindre slo Beamon sølvvinneren Klaus Beer (DDR) med 71 centimeter. Beamons verdensrekord ble stående i nesten 23 år, inntil hans landsmann Mike Powell slo den med 5 cm i 1991. Bob Beamons hopp i 1968 er fremdeles gjeldende olympisk rekord.

1926: Folkeavstemningen om fortsatt brennevinsforbud i Norge ble avholdt. Forbudet var blitt innført ved stortingsvedtak i desember 1916, og var opprinnelig tenkt som en midlertidig ordning. Etter påtrykk fra politimesterne i de store byene ble det likevel forlenget, og dessuten utvidet til å omfatte også øl og hetvin. Under en folkeavstemning i 1919 stemte 62 % av de fremmøtte for at forbudet skulle forlenges ytterligere. Forbudet skapte naturlig nok store vanskeligheter for den norske bryggerinæringen. Det førte også til handelspolitiske mislyder fra vinlandene på kontinentet, som svarte med å legge høye tollsatser på norsk fisk og dermed lamme fiskeeksporten. Dette var medvirkende til at forbudet mot øl og hetvin ble opphevet i 1923. I 1926 ble hadde nordmennene også fått nok av brennevinsforbudet, og under folkeavstemningen stemte 56 % for en avvikling. Brennevinsforbudet ble opphevet ved lov 15. april 1927.

1989: Erich Honecker gikk av som statssjef i DDR. Honecker hadde vært med på å grunnlegge det østtyske kommunistpartiet (SED) i 1946. Som partiets sikkerhetssjef var han organisator for byggingen av Berlinmuren i 1961. Ti år senere avløste han Walter Ulbricht som generalsekretær i SED, og fra 1976 var han formelt overhode for den totalitære DDR-staten. Honecker ble avsatt av kommunistpartiets sentralkomité etter at massedemonstrasjoner mot regimet brøt ut høsten 1989. I 1991 flyktet Honecker til Moskva, der han søkte tilflukt i Chiles ambassade. Han ble utlevert til et gjenforent Tyskland året etter og tiltalt for medvirkning til drap på tyske borgere. Tiltalen ble frafalt av helsemessige årsaker. Erich Honecker døde i Chile i 1994, 81 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte