fbpx
Annonse
Annonse
Politi i Seattle, USA med munnbind under «spanskesyken»
Politi i Seattle, USA med munnbind under «spanskesyken»

1918: Samtlige skoler i Kristiania, Bergen og Trondheim ble stengt som følge av spanskesyken. Den dødelige influensaepidemien herjet fra januar 1918 til desember 1920. Det er anslått at den tok livet av mellom 40 og 100 millioner mennesker på verdensbasis. Ifølge Wikipedia ble en tredel av klodens befolkning smittet av viruset. Pandemien nådde alle verdenshjørner, og var den alvorligste influensaepidemi som har rammet menneskeheten. Man regner med at ca. 15.000 døde av sykdommen i Norge. Navnet spanskesyken skal ha sitt utspring i den brede presseomtalen epidemien fikk i Spania, på et tidspunkt da andre lands aviser var sensurerte på grunn av verdenskrigen. I Spania ble sykdommen kalt «franskesyken».

1968: De amerikanske friidrettsutøverne Tommie Smith og John Carlos ble fratatt medaljene de hadde vunnet dagen før på 200 meter sprint under OL i Mexico City. De ble også utvist fra lekene. Årsaken var at de to afroamerikanerne hadde hevet hånden til Black Power-hilsen under seiersseremonien, i protest mot undertrykkelsen av svarte borgere i USA. I finalen på 200-metersdistansen hadde Tommie Smith satt verdensrekord med tiden 19.83, og blitt den første som brøt den magiske grensen på 20 sekunder. John Carlos hadde tatt bronsemedalje med tiden 20.10. Sølvet gikk til australieren Peter Norman, som kom i mål på 20.06. Normans tid fra OL i Mexico er fremdeles gjeldende australsk rekord på 200 meter.

2000: Musikeren Joachim Nielsen, bedre kjent som Jokke, døde i Oslo av en overdose heroin. Jokke og hans band Valentinerne slo igjennom med debutalbumet «Alt kan repareres» i 1986. Bandet ga ut fem studioplater før de gikk i oppløsning i 1994, og rakk å sette så varige spor etter seg at de gjerne blir regnet blant «de fire store» i norsk rock. Nielsen ga senere ut soloalbumet «Nykter» og to plater med bandet Tourettes. NRK P3s lyttere kåret Jokkes «To fulle menn» til tidenes norske rockelåt i 2005. Året etter fikk Nielsen en gangstubb på Grønland i Oslo oppkalt etter seg. I 2011 ble Jokke & Valentinerne innlemmet i Rockheim Hall of Fame sammen med Alf Prøysen, a-ha, Wenche Myhre og Åge Aleksandersen. Joachim Nielsen ble 36 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte