Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
20 september 2024 10:00
Del på Facebook
Mazda gav Slatlem et stort løft hvor de kunne bygge nye lokaler på Løkkemyra. Her ser vi Iver og Anton Slatlem sammen med Erik Koritzinsky, salgssjefen for Mazda i Norge, Kolberg Motors. (Stein Sættem samling)
Mazda gav Slatlem et stort løft hvor de kunne bygge nye lokaler på Løkkemyra. Her ser vi Iver og Anton Slatlem sammen med Erik Koritzinsky, salgssjefen for Mazda i Norge, Kolberg Motors. (Stein Sættem samling)

Bilbransjen har opplevd opp- og nedturer etter som konjunkturene svinger. Slatlem har vært en av de store lokale forhandlerne gjennom mange år. Vi går her litt tilbake til 1970-tallet da de fikk Mazda, som ble Norges største personbilmerke i 1975 og gav Slatlem en vekst.

På slutten av 1950-tallet hadde Iver Slatlem startet med import av biler, mopeder og traktorer på Averøya. Etter at bilsalget i Norge ble frigitt høsten 1960, var han klar for å etablere seg i Kristiansund. Den første tiden var utsalget i Langveien, senere ble det lokaler i Fosnagata 20 og på Devoldholmen. Området Devoldholmen-Vågekaia hadde blitt et trafikknutepunkt i Kristiansund med Rutebilstasjonen og anløp av fire ferjeruter.

Annonse
Annonse

Ivers sønn, Anton Slatlem, viste tidlig interesse for bilforretningen og benyttet enhver anledning til å være med sin far. Simca var hovedmerket i mange år. Slatlem var også den første Toyota-forhandleren i Kristiansund.

I 1975 ble Slatlem forhandler for Mazda, noe som gav en betydelig vekst i nybilsalget. Mazda ble et av de største bilmerkene i Norge på 1970- og 1980-tallet. Det ble derfor nødvendig med større lokaler. Slatlem kjøpte tomt på Løkkemyra og startet bygging av et helt nytt og moderne forhandleranlegg som blir tatt i bruk i 1976.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Dette skulle vise seg å være et riktig valg. Fra 1980-tallet begynte en større utbygging av Løkkemyra som et nytt senter for industri, handel og næringsvirksomhet i Kristiansund. Samtidig ble det etablert mange nye boligområder på Nordlandet.

Med sin folkelige stil og gode service vokste Slatlem på den store oppgangen innen skipsbyggings- og industrimiljøet i Kristiansund. Mazda, som var hovedmerket fra midten av 1970-tallet, hadde mange populære modeller som solgte godt i Kristiansundsområdet.

Senere kom det flere andre populære bilmerker på plass og firmaet fikk en ny vekst på 2000-tallet. En ny generasjon Slatlem kom inn med Idar Slatlem som ny leder, men det er en annen historie.

02 Anton 1970 IverAnton Slatlem vokste opp i farens bilforretning og tok senere over. Til høyre ser vi Iver Slatlem. Begge har hatt et stort engasjement. (Bilde fra Slatlem)

03 Apningsdagen sept 1976Fra åpningsdagen av de nye lokalene i Verkstedveien på Løkkemyra i september 1976. (Bilde fra Slatlem)

04 Annonser Mazda Slatlem 1976Mazda hadde mange flotte og gode bilmodeller som solgte godt. I 1975 var de Norges mest kjøpte personbilmerke. (Nasjonalbiblioteket)

05 Mazda 929 og 818 Coupe Mazda 323Kjente modeller fra siste halvdel av 1970-tallet. Mazda 929, Mazda 818 Coupe og Mazda 323.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse