Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
09 oktober 2024 10:00
Del på Facebook
Skar kraftverk ble bygget i årene 1917 til 1920, som den første gjennomførte  kraftutbyggingen i større målestokk på Nordmøre. Anlegget er fortsatt i drift.
Skar kraftverk ble bygget i årene 1917 til 1920, som den første gjennomførte  kraftutbyggingen i større målestokk på Nordmøre. Anlegget er fortsatt i drift.

Skar kraftverk ble bygd i årene 1917 til 1920. Dette var den første gjennomførte kraftutbyggingen i større målestokk på Nordmøre. Utbygger var Kristiansund kommune. Kraftverket og kraftstasjonen er fortsatt i drift i regi av Nordmøre Energiverk (NEAS) og gir oss «grønn» energi.

På slutten av 1800-tallet ble det satt ned en lyskomite for å se på kraft til elektrisk belysning i Kristiansund. Flere alternativer ble belyst, bl.a. elektrisk kraft basert på dampmaskin som drivkraft til en dynamo. Christiansund Preserving Co Ltd. hadde etablert lysanlegg i sin fabrikk i 1899, Akitesmørfabrikken Goma i 1900 og Brunsvikens Reperbane i 1902. Etter hvert kom det flere bedrifter med egne lysanlegg.

Annonse
Annonse

Stadsingeniør Bäckstrøm, som leverte utredningene til kommunens lyskomite, kom til at gasslys ville bli billigere enn vannkraftverk, da overføring av elektrisk kraft over avstander var dyrt tidlig på 1900-tallet. Kristiansund Gassverk ble da etablert i 1907 og produserte gass og lys til Kirkelandet.

Da forbruket fortsatte å stige framover mot 1917, ble det i 1915 gjennomført en utredning for elektrisk kraft til Kristiansund med bygging av vannkraftverk i en av nabokommunene. I 1917 valgte Kristiansund kommune å gå for utbygging av Skarvassdraget sammen med Tingvoll kommune. Rettighetene ble ervervet for kroner 20.000,-.

Prosjektet omfattet en oppdemning av Hafstadvatnet på Meisingset med 12 meter og en senkning på 2 meter, slik at kraftverket nede ved Hanemsvatnet fikk et magasin på 15 mill kubikkmeter. Demningen skulle utføres som en 155 m lang buedam, oppmurt med grafittstein lagt i mørtel. Den hadde en største høyde på 17,5 meter.

Det var flere utfordringer under utbyggingen som startet i 1917, men anlegget ble satt i drift i 1920 med etterfølgende arbeider fram mot 1922/1923. Fra Bøifoten på Aspøya ble det lagt strømkabler til Bjerkestrand på Frei. Disse ble videreført til Kristiansund. I byen ble det gravd opp i gatene og lagt ledningsnett.

Skar Kraftverk har gått jevnt og trutt uten andre avbrudd enn normalt vedlikehold og utskifting av slitedeler fra til 1997/98 da hele anlegget ble rehabilitert. Stasjonsbygningen, som ble et arkitektonisk praktbygg for sin tid, ble beholdt og har blitt rehabilitert fullstendig på utvendig side.

2012 ble Hafstaddammen forsterket etter at NVE hadde endret sine forskrifter for sikkerhetsfaktoren ved stabilitetsberegningen. Dammen måtte forsterkes og den ble utbedret ved at den fikk en påstøp i 1 meter tykkelse på vannsiden.

Annonse
Annonse

Skar Kraftverk fremstår i dag som et godt oppgradert anlegg som i hovedsak har en lang levetid foran seg. Unntatt fra dette er nok trykkrøret som nærmer seg 100 års levetid, og som antakelig må påregnes å ha en utbedring eller utskifting foran seg.

Denne historien er hentet fra en artikkel skrevet av Edvin Bakken i 2018. Bildene er fra NEAS sitt arkiv, fotografert av kabelmester Einar Helberg under utbyggingen 1917-1920.

Fra byggingen av Skar kraftstasjon.Fra byggingen av Skar kraftstasjon.

Det legges kabler fra Bøifoten til Bjerkstrand i 1919.Det legges kabler fra Bøifoten til Bjerkstrand i 1919.

Legging av kabler i gatenettet i Kristiansund. Her fra Ramsøygaten i 1920.Legging av kabler i gatenettet i Kristiansund. Her fra Ramsøygaten i 1920.

Maskiner montert i kraftstasjonen.Maskiner montert i kraftstasjonen.

Den gamle og ærverdige kraftverkstasjonsbygningen er fortsatt i bruk. Kontrolltavlen på det øverste bildet er tatt vare på som et minne fra den første større kraftverkutbyggingen på Nordmøre. (Foto: Alf H Dragseth, NEAS)Den gamle og ærverdige kraftverkstasjonsbygningen er fortsatt i bruk. Kontrolltavlen på det øverste bildet er tatt vare på som et minne fra den første større kraftverkutbyggingen på Nordmøre. (Foto: Alf H Dragseth, NEAS)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse