Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
30 september 2024 10:00
Del på Facebook
Torghallen hadde en sentral beliggenhet ved Fosnagata i Kristiansund. (Nordmørsmusea)
Torghallen hadde en sentral beliggenhet ved Fosnagata i Kristiansund. (Nordmørsmusea)

I 1950 ble Torghallen tatt i bruk og ble et kjent sted i Kristiansund fram til 1970-tallet. Her var det handel med fisk, grønnsaker og blomster.

Fram til 1950 var torghandelen ved kaia. I 1950 ble Torghallen bygd som utstillingshall til Nordmørsutstillingen samme år. Den hadde beliggenhet der det ble bygd et nytt helsehus og en dagligvarebutikk på 1970-tallet.

Annonse
Annonse

Etter at Nordmørsutstillingen var ferdig i 1950, ble dette bygget byens nye Torghall med salg av fisk, grønnsaker og blomster. Det var tobakksforretning på kortsida mot Vågebakken. Dette var et populært treffested for befolkningen både for handel og en sosial prat. I området bak Torghallen var det også en plass for sirkus og tivoli gjennom mange år.

I Torghallen var det ikke varme og kunne nok være litt kaldt i den mørke årstiden, men folk trivdes her. Det var salgsstands både for lokale selgere og tilreisende fra nabokommunene. Torghallen ble et begrep i Kristiansund.

Først på 1970-tallet ble den revet da det skulle settes opp et nytt helsehus her. Torget ble da i mange år flyttet til Storkaia og senere har det også vært litt torghandel på Rådhusplassen.

I Torghallen var det salg av fisk, grønnsaker og blomster. (Nordmørsmusea)I Torghallen var det salg av fisk, grønnsaker og blomster. (Nordmørsmusea)

Martin Forbord var en av de kjente selgerne i Torghallen. Han var Torghallens ukronede konge og godt likt av kundene. (Stein Sættem samling)Martin Forbord var en av de kjente selgerne i Torghallen. Han var Torghallens ukronede konge og godt likt av kundene. (Stein Sættem samling)

Hermann Aasgaard i samtale med fiskehandler Gunnar Tingvoll. (Stein Sættem samling)Hermann Aasgaard i samtale med fiskehandler Gunnar Tingvoll. (Stein Sættem samling)

Her selges det frukt og poteter. (Nordmørsmusea)Her selges det frukt og poteter. (Nordmørsmusea)

Torghallen med busser fra Kristiansund Frei Billag (KFB) foran rundt 1960. Bussene ble stilt opp her for å ta et bilde. I 1962 ble Rutebilstasjonen tatt i bruk på andre siden av Torghallen. (Nordmørsmusea)Torghallen med busser fra Kristiansund Frei Billag (KFB) foran rundt 1960. Bussene ble stilt opp her for å ta et bilde. I 1962 ble Rutebilstasjonen tatt i bruk på andre siden av Torghallen. (Nordmørsmusea)

Etter at Torghallen ble revet først på 1970-tallet, var det i mange år torg ved Storkaia. Foto: Per Helge PedersenEtter at Torghallen ble revet først på 1970-tallet, var det i mange år torg ved Storkaia. Foto: Per Helge Pedersen

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse