Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
27 september 2024 10:00
Del på Facebook
Vardetårnet har vært et kjennemerke i Kristiansund, som blir besøkt av mange. Foto: Terje Holm
Vardetårnet har vært et kjennemerke i Kristiansund, som blir besøkt av mange. Foto: Terje Holm

En varde blir omtalt som et utkikkssted hvor man kan speide ut over havet. Det første tårnet på Varden i Kristiansund ble reist i 1801 og fra 1840 til 1880 var det tenkt som et hyggelig møtested med litt servering og sosial kontakt.

Et nytt og større tårn ble reist til byjubileet i 1892. Det ble et tårn med en velproporsjonert stil fra arkitekturen på denne tiden. Det var også av og til anledning å komme inn i tårnet.

Annonse
Annonse

På midten av 1970-tallet ble det reist tvil om at det gamle tårnet kunne være falleferdig og i 1976 ble det bestemt å rive det, til mange sin fortvilelse. Vardetårnet var en del av byen som var synlig fra alle «lainnene» og en naturlig del av turstiene rundt Kringsjå. Etter rivingen viste det seg at tårnet godt kunne stått videre, men nå var det gjort.

En gruppe ildsjeler tok tak i å få bygd et nytt tårn. Etter en lengre innsamling ble det endelig reist et nytt Vardetårn som ble innviet 9. mai 1983. På åpningsdagen ble ildsjelene Alf Hvitsand, Hans Isaksen, Klaus Kvistnes, Olav Knudtsen, Sverre Bloch og Ola Hansen ble hedret for en stor innsats for å få bygd opp nytt Vardetårn. Det var bygd i samme stil som det tidligere tårnet, men oppgradert og noe større. Et ikon i Kristiansund hadde kommet på plass igjen.

Opp gjennom årene har Varden med spaserstiene rundt Kringsjå og ned mot Klubba vært populære utfartssteder for mange som liker å gå en tur. Mange turstier tar seg også en tur til Varden når de er på besøk. Her er det flott utsikt over byen og ut mot havet.

Utflyttede kristiansundere, Baillgjengen i Oslo, fikk bygd opp det eldste tårnet for en del år siden og plasserte det ved det nye Vardetårnet. Her har de også satt opp et skilt med litt historie om Vardetårnene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det andre Vardetårnet ble reist i 1892. (Postkortbilde)Det andre Vardetårnet ble reist i 1892. (Postkortbilde)

Varden med villabebyggelsen ved Langveien først på 1900-tallet. (Postkortbilde)Varden med villabebyggelsen ved Langveien først på 1900-tallet. (Postkortbilde)

En stor folkemengde møtte opp ved innvielsen av nytt Vardetårn 9. mai 1983. (TK/Nasjonalbiblioteket)En stor folkemengde møtte opp ved innvielsen av nytt Vardetårn 9. mai 1983. (TK/Nasjonalbiblioteket)

Pensjonister som hadde lagt ned en stor innsats for nytt Vardetårn. Fra venstre: Klaus Kvistnes, Olav Knudtsen, Sverre Bloch og Ola Hansen. Nederst: Alf Hvitsand, som var byggekomiteens leder. Her holder han tale og filmes av NRK. (TK/Nasjonalbiblioteket)Pensjonister som hadde lagt ned en stor innsats for nytt Vardetårn. Fra venstre: Klaus Kvistnes, Olav Knudtsen, Sverre Bloch og Ola Hansen. Nederst: Alf Hvitsand, som var byggekomiteens leder. Her holder han tale og filmes av NRK. (TK/Nasjonalbiblioteket)

Det første Vardetårnet ble bygd opp igjen av den entusiastiske Baillgjengen i Oslo. Foto: Terje HolmDet første Vardetårnet ble bygd opp igjen av den entusiastiske Baillgjengen i Oslo. Foto: Terje Holm

Skilt med historien til alle Vardetårnene satt opp av Baillgjengen. Foto: Terje HolmSkilt med historien til alle Vardetårnene satt opp av Baillgjengen. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse