Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
16 oktober 2024 10:00
Del på Facebook
Naust med historiske båter ved Kråksundet Sjøbruksmuseum. Foto: Terje Holm
Naust med historiske båter ved Kråksundet Sjøbruksmuseum. Foto: Terje Holm

Kråksundet har en lang historie med fiskeri og tilvirkning av fisk, som har vært viktige næringer. Her startet Jappe Ippes med klippfisk i 1691. I 1992 ble Kråksundet Sjøbruksmuseum etablert for å ta vare på denne historien.

I 1691 startet hollenderen Jappe Ippes med tilvirkning og utskiping av klippfisk fra Kråksundet. Han la et grunnlag som ble starten på produksjon av klippfisk i større skala i Norge fra 1700-tallet og videre utover 1800-tallet, hvor Kristiansund ble en ledende klippfiskby.

Annonse
Annonse

I Kråksundet har det vært klippfiskproduksjon i flere hundre år. Det produseres fortsatt klippfisk hos Strømsholms fiskeindustri i Kråksundet. I 2024 ble det oppført et historisk spel på Kråksundet Sjøbruksmuseum som fortalte historien til Jappe Ippes.

Museet har en komplett samling av båter, nøter og utstyr til landnotfiske etter sild, samt eldre båter og utstyr som ble brukt til ulike typer fiskeri.

Kråksundet Sjøbruksmuseum har en flott beliggenhet med kort gangavstand fra Tømmervåg ferjekai. Det er også parkeringsplass ved museet. Museumsområdet er tilrettelagt for at besøkende kan bruke området også utenom åpningstider. Kråksundet Sjøbruksmuseum er en del av Nordmørsmusea.

Det er viktig å ta vare på den lokale historien vår, slik som det blir gjort på Kråksundet Sjøbruksmuseum. Jeg var her første gang i 1992 for å lage en brosjyre for Tustna kommune. Mye har skjedd med museet siden den gang. Vi får rette en takk til lokale ildsjeler som har nedlagt et stort arbeid her.

Hvorfor ikke ta en tur til Kråksundet Sjøbruksmuseum. Man kan sette igjen bilen ved Seivika, ta ferja og spasere ca. 15 minutter fra Tømmervåg ferjekai. Det er en fin tur. Det vil også være arrangementer her gjennom sesongen.

Annonse
Annonse

For mer info: Nordmorsmusea.

I dette gamle naustet ble sjøbruksmuseet startet opp i 1992. Foto: Terje HolmI dette gamle naustet ble sjøbruksmuseet startet opp i 1992. Foto: Terje Holm

Museet har en samling med gamle båter, nøter og fiskeutstyr. Foto: Terje HolmMuseet har en samling med gamle båter, nøter og fiskeutstyr. Foto: Terje Holm

Interiør fra et av de gamle rommene. Foto: Terje HolmInteriør fra et av de gamle rommene. Foto: Terje Holm

Kråksundet Sjøbruksmuseum har en fin beliggenhet og er tilrettelagt for besøkende utenom vanlige åpningstider.  Foto: Terje HolmKråksundet Sjøbruksmuseum har en fin beliggenhet og er tilrettelagt for besøkende utenom vanlige åpningstider. Foto: Terje Holm

Her startet Jappe Ippes med den første klippfiskproduksjonen i 1691. Foto: Terje HolmHer startet Jappe Ippes med den første klippfiskproduksjonen i 1691. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse