Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
16 september 2024 10:00
Del på Facebook
Reinsfjellet TV-sender ble tatt i bruk i februar 1963. 20. august 1960 var det offisiell åpning av den første TV-sendingen i Norge. Kaare Fostervoll fra Kristiansund var kringkastingssjef. (Nasjonalbiblioteket/Digitaltmuseum)
Reinsfjellet TV-sender ble tatt i bruk i februar 1963. 20. august 1960 var det offisiell åpning av den første TV-sendingen i Norge. Kaare Fostervoll fra Kristiansund var kringkastingssjef. (Nasjonalbiblioteket/Digitaltmuseum)

I 1960 startet Norge med sine første fjernsynssendinger. På Nordmøre måtte det bygges en sender for at fjernsynssignalene skulle nå fram. Den ble bygd på Reinsfjellet og tatt i bruk i 1963. Det var en stor begivenhet for folket på Nordmøre.

Lørdag 20. august 1960 foretok kong OIav den høytidelige åpningen av den første fjernsynssendingen i Norge i Studio A på Marienlyst. Kaare Fostervoll fra Kristiansund, som var kringkastingssjef, var til stede sammen med bl.a. statsminister Einar Gerhardsen.

Annonse
Annonse

På Nordmøre ble det, som nevnt, bygd en fjernsynssender på Reinsfjellet. Den skulle settes i drift i 1962, men den viste seg at det tok noe lengre tid enn først planlagt.

Lokale radioforhandlere hadde allerede begynt å selge fjernsynsapparater til flere familier. I påvente av Reinsfjellet-senderen, forsøkte man å ta inn sendere fra Vassfjellet i Melhus, men det ble mest snø på tv-skjermen. Først i februar 1963 var Reisfjellet klar og folk kunne se klare og fine tv-bilder. Dette var en stor begivenhet.

Annonse
Annonse

Mange husker dette. I tillegg til radioen var det nå tv-sendinger med barneprogrammer, sport, nyheter, reportasjer, underholdning m.m. Familiene satt foran TV-apparatene om kveldene. Det samlet familien og gav en ny opplevelse.

I de første årene med TV-sendinger hadde bl.a. Oddstøl i Kristiansund plassert et TV-apparat i utstillingsvinduene slik at folk kunne stå utenfor butikken for å se sendinger. Det tok litt tid før alle hadde økonomi til å kjøpe eget TV-apparat.

I 1972 kom det sendinger i farge og folk begynte gradvis å skifte ut til nye farge TV-apparater. Siden har det i nyere tid vært en rivende utvikling med digitale sendinger i ulike medier og et utall kanaler og valgmuligheter.

Oddstøl var en av de kjente forhandlerne som var klar med salg og service av fjernsynsapparater da sendingene startet opp fra Reinsfjellet. Her ser vi tekniker Sigvard Gåsvik med ett av de første TV-apparatene. (Bilde fra Oddstøl jubileumsbok)Oddstøl var en av de kjente forhandlerne som var klar med salg og service av fjernsynsapparater da sendingene startet opp fra Reinsfjellet. Her ser vi tekniker Sigvard Gåsvik med ett av de første TV-apparatene. (Bilde fra Oddstøl jubileumsbok)Annonser fra noen lokale TV-forhandlere først på 1960-tallet. (Nasjonalbiblioteket)Annonser fra noen lokale TV-forhandlere først på 1960-tallet. (Nasjonalbiblioteket)

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse