Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 november 2020 02:00
Del på Facebook
Giles Gilbert Scott i 1924. Foto: Wikimedia Commons
Giles Gilbert Scott i 1924. Foto: Wikimedia Commons

1880: Giles Gilbert Scott ble født i Hampstead. Få arkitekter har satt tydeligere spor etter seg over et helt land enn Scott. I 1924 vant han en konkurranse om utforming av en ny telefonkiosk som i utgangspunktet skulle brukes i London og omegn. Scotts vinnerutkast, den brannrøde «K2», skulle senere bli utbredt over hele Storbritannia. I løpet av et tiår introduserte Scott også fire andre varianter over samme lest. Noe over 300.000 eksemplarer er produsert av Scotts kiosker, som kom til å lyse opp i praktisk talt hver eneste landsby på britisk jord. I dag regner britene den røde kiosken som et nasjonalt ikon på linje med Union Jack, The Beatles og røde dobbeldeckerbusser. Blant Scotts øvrige verker er Battersea Power Station, kjent fra omslaget til Pink Floyds «Animals».

1938: Den såkalte krystallnatten innvarslet en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Hitler-Tyskland. Natten til 9. november gikk nasjonalsosialistisk milits til angrep på jødiske eiendommer over hele landet, under påskudd av at en jødisk ungdom to dager tidligere hadde skutt og drept en sekretær ved den tyske ambassaden i Paris. Ifølge nazistenes egne rapporter ble 2676 menighetshus og synagoger, samt 4500 jødiske butikker ødelagt i løpet av natten. 91 mennesker mistet livet. Dagen etter ble nærmere 30.000 jødiske borgere pågrepet og satt i konsentrasjonsleir. Det var nazistene selv som ga pogromen navnet krystallnatten, avledet av den kolossale mengden glasskår som lå igjen i gatene etter pøbelens herjinger.

1989: Berlinmuren falt. Muren var blitt reist av myndighetene i DDR i 1961 for å hindre masseflukt av borgere til Vest-Tyskland. Det første tegnet til at jernteppet gjennom Europa sto for fall hadde vist seg i april 1989, da myndighetene i Ungarn ga ordre om at strømmen skulle slås av i landets 240 kilometer lange grensegjerde mot Østerrike. I løpet av sommeren ble også piggtråden tatt ned fra gjerdene. Under en ungarsk-østerriksk «vennskapspiknik» 19. august ble grensen åpnet i tre timer som et tegn på gjensidig velvilje. Mer enn 600 tilreisende østtyskere så sitt snitt til å flykte til Vesten i løpet av den korte tiden grensen var åpen. Utover høsten ble DDR-borgernes misnøye stadig mer høylytt, og titusener demonstrerte med krav om reisefrihet. Om kvelden 9. november erklærte østtyske myndigheter at landets grenser var åpnet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse